Mainos
Mainos

15.10. Malminetsijä aarrejahdissa

Kun sanotaan, että metsästä voi tehdä löytöjä, puhutaan yleensä marjojen tai sienien keräämisestä. Maastosta voi kuitenkin poimia mukaansa jotain paljon arvokkaampaakin.

Malminetsijä Aaro Paananen kulkee hakkuuaukoilla. Kun metsä on hakattu, kivet näkee paljain silmin. Paananen etsii maastosta tietynlaisia kiviä löytääkseen niistä viitteitä arvometalleista, kuten kullasta tai kuparista. Paanasen kaltaiset yksityiset malminetsijät ovat olleet Suomen kaivosteollisuudelle korvaamattomia.

Löytääkseen malmia pitää tietää, mistä etsii. Malminetsijän täytyy tuntea kallioperä ja mineraalien tunnusmerkit.

-Paperilta ja kirjoista tätä on vaikea oppia, kyllä sitä pitää luonnossa liikkua. Malmikiviä on kivistä vain pieni osa. Kun löydän hyvän lohkareen, alan etsiä lisää lohkareita jääkauden kulkusuunnasta, Paananen kertoo.

Harrastus vie vähän rahaa, sillä malminetsijän työkaluiksi riittävät hakku, GPS-paikannin ja suurennuslasi. Hyvä malminetsijä voi tienata jopa kymmeniä tuhansia euroja. Paananen on saanut palkintoja Geologiselta tutkimuskeskukselta. Lisäksi hän sai rahaa tekemällä maastoretkillään löydön, joka hakee vertaistaan.

Kesällä viisi vuotta sitten Paananen törmäsi metsässä oikeaan aarteeseen. Se oli maannut paikallaan yli 300 vuotta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme