Mainos
Mainos

15.12. Antti Jokisen Hollywood-trilleri valmistui

Helsingin keskustassa työhuoneessaan istuu tyytyväinen mies. Antti Jokinen, 42, on saanut valmiiksi Hollywood-esikoisensa ja ensimmäisen pitkän elokuvansa, trillerin The Resident.

Leffan näyttelijöinä on isoja tähtiä: Pääosaa esittää Oscar-palkittu Hilary Swank ja myös nimimiehet Jeffrey Dean Morgan sekä Christopher Lee nähdään kankaalla.

Yhdysvalloissa The Resident (Asukas) tulee ensi-iltaan helmi- ja maaliskuussa, Suomessa myöhemmin keväällä.

- Seitsemän vuotta kesti kesti ennenkuin sain Residentin kankaalle, mutta mulle oli tärkeää muuttaa sieltä musiikkivideo- ja mainosohjaajapuolelta varsinaiseksi elokuvantekijäksi, miettii Jokinen.

Jokinen onkin tunnettu musiikkivideo-ohjauksistaan, joita hän tehnyt kymmeniä maailman tunnetuimmille bändeille kuten Beyoncelle, Kornille, Celiné Dionille ja suomalaiselle HIMille.

- Se oli oikeastaan se lopullinen elokuvakoulu tämä musavideomaailma. Siitä oli todella valtavasti hyötyä, koska siinä ollaan, samoin kuin elokuvaohjauksessa, tekemisessä isojen egojen ja artistien kanssa. Koneisto on valtava ja me kontrolloidaan sitä, arvioi Jokinen.

Mutta musiikkivideo-ohjaanakin alku oli tahmeaa, ennenkuin työ Wycliffe Jeanille avasi uran.

- Seitsemään kuukauteen ei tullut mitään töitä. Sinä aikana kirjoitin melkein kuusisataa sivua käsikirjoituksia musiikkivideoihin ja asustelin minikokoisessa yksiössäni. Wycliffe Jeanin jälkeen portiti aukenivat ja amerikkalaiseen tyyliin töitä alkoi tulla hurjaa vauhtia, muistelee Jokinen.

Kun tähti innostuu, rahaa löytyy

Vaikka Antti Jokinen on ollut määrätietoinen pyrkiessään ohjaajaksi, oli debyyttielokuvan tekemisessä onnea.

- Yhtäkkiä tuli soitto agentilta, että Hilary Swank on lukenut kässärin ja haluaisi olla mukana. Se muutti kuvion, sillä tiesin Hollywoodin rahoitusmekanismin. Sehän toimii niin, että kun tähti lähtee mukaan, niin elokuva alkaa kummasti rahoittua, sanoo Jokinen.

The Residentissä nuori lääkäri (Swank) löytää yllättävän edullisen vuokra-asunnon. Muuttaminen sinne osoittautuu virheeksi, sillä asunnossa alkaa tapahtua outoa asioita.

- Residentin perusideahan on tirkistely sekä pakkomielle naiseen ja naisen kauneuteen - vähän niinkuin Roman Polanski -tyylinen elokuva. Tämähän ei ole mikään suuri valtavirran elokuva, vaikka se on kaupallinen elokuva, eikä se mene ihan tavalliseen kauhuelokuvaformaattiin, sanoo Jokinen.

Antti Jokiselle tarjottiin ennen Residentiä muitakin ohjauksia Alien vastaan Predator -tyylisissä elokuvissa.

- Otin valtavan riskin, kun en lähtenyt tekemään näitä leffoja, ja on lukemattomia tapauksia, missä ura on lopahtanut siihen. Ajattelin, että teen mieluummin pienempiä elokuvia, mutta sen näköisiä ja oloisia, kuin minä olen halunnut. Lisäksi halusin itse olla käsikirjoittamassa niitä, toteaa Jokinen.

Ohjaajan työhuoneen seinillä on paljon animaatiopiirroksia. Lappiin sijoittuva fantasiaelokuvahanke Nicholas North on edelleen työn alla. Pääosassa filmissä on moninkertainen Oscar-ehdokas JulianMoore.

- Nicholas North voi hyvin ja haluaisin päästä mahdollisimman pian kuvaamaan sitä. Mutta Residentin jälkeen on tullut muutamia työtarjouksia ja ne pitää katsoa ensin. Alkutalvesta teen päätöksen mihin projektiin lähden ensin, arvioi Jokinen.

Jokinen summaa lopuksi, miten hän pääsi eteenpäin kovasta kilpailustaan kuulussa Hollywood-maailmassa.

- Apinoinnilla ei voita mitään. Täytyy tehdä omaperäisellä tyylillä, jossa on ajatusta takana. Kyllä silloin joku huomaa ja päättää, että tuon kaverin kanssa haluan työskennellä.

Katso Pekka Niemiahon juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme