Mainos
Mainos

15.12. Erityisavustajat pääsevät pitkälle

Onko nimi Nesrin Can-Kurtakko tuttu? Ei ehkä vielä, mutta odottakaapa muutama vuosi. Hän työskentelee nimittäin valtiovarainministerin erityisavustajana.

Erityisavustajat valmistelevat ja sovittelevat hallituksen päätöksiä kulissien takana. Titteli on haluttu ja paikka ponnahduslauta suuriin tehtäviin.

45 minuuttia kävi läpi kaikki 145 erityisavustajaa 1990-luvun alusta. Selvitimme mitä he tekevät nyt. Lista on päätähuimaava.

Tästä huolimatta erityisavustajat itse vähättelevät tehtävän merkitystä urakehityksessään.

Mutta kun katsoo valtahierarkiamme huippua, hämmästyy.

Lain koura ei yllä diplomaatteihin

Diplomaattinen koskemattomuus tarjoaa suojakilven, jonka turvin voi vältellä laillista edesvastuuta. Vaikka asemamaan tuomioistuin määrää lahetystön tai yksittäisen diplomaatin esimerkiksi maksamaan korvauksia, jää vahingon kärsineelle yleensä luu käteen.

Vaikka kyseessä olisi vakava rikos, ei syyllistä saa tuomiolle. Hän on yleensä jo poistunut maasta.

Pienempi kiusa ovat maksamattomat parkkisakot. Esimerkiksi Helsingin kaupunki perää eri maiden edustustoilta yhteensä 130 tuhannen euron summaa maksamattomista pysäköintisakoista.

Elvyttääkö laajakaista Utön?

Armeija vähentää toimintojaan Utön saarella. Tilalle halutaan lisää siviilejä, jotta saari pysyisi asuttuna ja elävänä.

Ketolan nelilapsinen perhe aloittaa kolmannen talvensa Utössä. Perheen isä tekee saarella yleismiehen töitä, rakentaa ja kuljettaa. Lapset viihtyvät erinomaisesti turvallisessa ja autottomassa ympäristössä.

Karpion kirjailijapariskunta muutti saarelle äskettäin. Heitä viehättää luonnon lisäksi se, että Utöhön on vedetty tehokas laajakaistayhteys. Se mahdollistaa etätyön tekemisen. Siinä voikin piillä Utön tulevaisuus.

Suomalaistähti uudessa La Scalassa

Sopraano Anna Kristiina Kaappola laulaa Milanon vastarestauroidun La Scalan avajaisoopperassa. Orkesterinjohtaja, maestro Riccardo Muti kutsui Kaappolan tehtävään.

Milanolaiset ovat jännittäneet peruskorjauksen onnistumista, mutta suomalaislaulaja kiittää uusitun oopperatalon akustiikkaa.

Kaappola muistuttaa, että taiteilijat luovat talon hengen. Heistä yksi on ylitse muiden: Kaappolan mielestä Maria Callas teki La Scalasta sen mikä se nyt on.

Mallin työ vaatii lujaa luonnetta, sanoo Saimi Nousiainen

Valokuvamalli Saimi Nousiaisen olemuksessa on härnäävää itsevarmuutta. Sen voi saavuttaa vain ihminen, joka on ollut pitkään omillaan ja kokenut paljon.

Kääntöpuolena on mallin työn yksinäisyys. Seitsemän vuotta maailman kiertämistä kaverina vain 25 kilon matkalaukku.

Saimi Nousiaisen kansainvälinen mallinura alkoi Italiasta ja päättyi Pariisiin. Kaksi vuotta sitten hän palasi Suomeen ja ihastui siitä, kuinka Helsinki on kansainvälistynyt.

Nousiaisen mielestä suomalaiset mallit pärjäävät hyvin maailmalla. Heillä on maalaisjärki tallella ja he osaavat pitää puolensa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme