Mainos
Mainos

15.2. Opettajat väkivallan kohteena

Mitä tekee opettaja, kun oppilas ei pysty hillitsemään tunteitaan ja käy päälle, lyö, puree ja potkii.

Esimerkiksi Vantaan kouluissa väkivalta- ja uhkatilanteet lähes kaksinkertaistuivat viime vuonna. Vantaalla tapaukset sentään tilastoidaan. Esimerkiksi Oulussa ja Lahdessa oppilaiden opettajiin kohdistamia väkivallantekoja ei kirjata kootusti yhteen.

Eri puolilta maata kuuluu selvä viesti: oppilaiden levottomuus ja aggressiivinen käytös ovat lisääntyneet.

Opettajat pohtivat keinoja tilanteen korjaamiseksi, mutta myös muita tahoja tarvitaan auttamaan etenkin niitä lapsia, jotka eivät ole edes koulukuntoisia. Osa heistä tarvitsisi sairaalahoitoa.

Kasvatusneuvoilla kova kysyntä

-Ei lapsia kirjojen avulla kasvateta. Kyllä siihen tarvitaan tervettä järkeä, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, joka on itse kirjoittanut monia kirjoja lasten asioista.

Maailma muuttuu niin nopeasti, ettei vanhempien ole helppo löytää oikeaa otetta vanhemmuuteen. Siksi kasvatusneuvoja tarvitaan.

Sinkkonen ottaa esimerkiksi lasten kohtaaman visuaalisten ärsykkeiden tulvan. Kehittyvä keskushermosto ei kestä enempäänsä. Siksi vanhempien pitää valvoa, ettei lapsi esimerkiksi pelaa liikaa videopelejä.

Toinen ongelma ovat median tarjoamat roolimallit. Esimerkiksi tyttöjen voi olla vaikea hyväksyä omaa fyysistä olemustaan, jos se poikkeaa laihasta mallin vartalosta. Tässäkin tarvitaan vanhempien tukea, jotta lapsi oppii arvostamaan itseään sellaisena kuin on.

Conan O´Brienin ihmeelliset seikkailut Suomessa

Amerikkalainen tähtijuontaja Conan O´Brien kiersi Suomea peräti 16-henkisen kuvausryhmän kanssa neljä hektistä päivää. Matkaohjelma oli tarkoin varjeltu salaisuus.

Se tiedettiin, että Conan tapaa presidentti Halosen ystävänpäivänä.

Meidän lentävä reportterimme Mika Tommola kulki tiukasti Conanin kannassa ja nyt hän näyttää, mitä tapahtuu kun Amerikan sankarit kohtaavat havumetsien kansan.

Eläkeläisistä kunnan pelastus

Pieni Ristijärven kunta Kainuussa aikoo eläkeläisten avulla selättää muuttotappion.

Tarkoitus on houkutella sekä paluumuuttajia että muita kiinnostuneita. Suunnitelman ytimenä on luoda ympäristö, jossa ikääntyneisiin suhtaudutaan myönteisesti.

Heille rakennetaan asuntoja, jotka muuttuvat ikääntyvien tarpeiden mukaan ja kuntakeskukseen tehdään omat väylät varttuneille.

Puhtaan luonnon lisäksi harmaille panttereille tarjotaan monipuolisia liikunta- ja kuntoutuspalveluita. Ja harmaita aivosolujua voi myös harjoittaa: seniorit voivat halutessaan osallistua peräti yliopistotasoiseen koulutukseen.

Maailman modernein kaupunki Kiinassa

Liki miljoonan asukkaan kaupunki nousee meren pohjasta. Se on ultramoderni - lähes kaikki toimii napin painalluksella.

Onko kyseessä tieteiselokuva? Ei vaan Shanghain kupeeseen rakennettava satelliittikaupunki Lingang City.

Alueen työnjaossa uuden uljaan kaupungin on määrä erikoistua laivaliikenteen, rahdin ja logistiikan hoitamiseen. Syväsatamaan johtaa 32 kilometriä pitkä silta, jota suomalaisetkin ovat olleet rakentamassa. Itse satama on kaiken perusta. Siitä on määrä tulla maailman suurin.

Bambin paluu valloittaa

Vuonna 1942 valmistunut Walt Disneyn Bambi-animaatio muistetaan sekä hilpeistä että surullisista hetkistään. Moni katsoja sai lapsena arven sieluunsa nähdessään miten Bambin metsäkaurisäiti sai surmansa metsästäjien luodeista.

Bambin uutta tulemista saatiin odottaa yli kuusi vuosikymmentä. Mestarianimaattori Andreas Dejan johdolla uudesta Bambista tuli visuaalisesti yhtenäinen alkuperäisteoksen kanssa.

Veimme kaksi lapsikatsojaa arvioimaan elokuvan. Tapasimme myös animaattori Andreas Dejan Pariisissa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme