Mainos
Mainos

15.3. Suuri journalistipalkinto

Hyvää journalismia tukemaan ja edistämään perustettu kustannustalo Bonnierin Suuri Journalistipalkinto jaettiin nyt viidennen kerran. Tunnustus myönnettiin merkittävästä journalistisesta teosta vuoden 2005 aikana.

Palkintoluokkia on kolme: Vuoden juttu, Vuoden journalisti ja Vuoden journalistinen uudistus.

MTV:n uutistoimituksen tuottamassa ja Ripsa Koskinen-Papusen juontamassa juhlagaalassa palkinnot jakoivat Bonnierin toimitusjohtaja Bengt Braun ja palkintolautakunnan puheenjohtaja, MTV:n uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

Vuoden journalistinen uudistus

YLE 24:n tuottama nuorten viikottainen uutislähetys Uutismixi, on raikas yritys tavoitella haastavaa 11-15-vuotiaiden kohderyhmäänsä.

Aihepiirit, käsittelytavat ja tuore kuvakerronta poikkeavat selvästi perinteisestä uutisformaatista, ja tekemisen into välittyy myös katsojille.

Työryhmän puolesta vuoden journalistisesta uudistuksesta myönnetyn palkinnon vastaanotti toimitussihteeri Riina Malhotra.

-Nuoret ovat fiksuja ja ajattelevia ihmisiä, jotka haluavat oikeasti ajankohtaisista ja tärkeistä asioista juttuja, sellaisia juttuja jotka on helppo ymmärtää, Malhotra totesi.

Keskusteluun uutisista ja nuorista liittyivät myös MTV3:n uutisankkuri Urpo Martikainen ja mediakasvatuksen professori Tapio Varis.

Vuoden juttu

Vuoden jutuksi valittiin Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittajan Ilkka Malmbergin artikkeli "Perhetyttö".

Tämä Mervi Nykäsestä kertova tarina osoitti, kuinka vähän julkisuuden henkilöstä oikeastaan tiedettiin ja kuinka kapealle alueelle suurikin mediajulkisuus saattaa keskittyä.

Toimittaja Ilkka Malmbergilla on taito tehdä kiinnostavia juttuja aiheista, jotka saattavat vaikuttaa toisarvoisilta tai loppuunkäsitellyiltä, mutta jotka osoittautuvatkin lopulta aivan muuksi.

-Olen sillä tavalla 70-lukulainen, että pyrin näkemään ihmistä osana yhteiskuntaa, kuinka yhteiskunta ja historia vaikuttaa heihin. Asiat joita kerron tässä jutussa eivät ole uusia, mutta ne on kerrottu uudesta näkökulmasta, sanoi Malmberg.

Keskusteluun henkilöjutuista ja niiden tyylilajeista liittyivät myös OHO-lehden vastaava päätoimittaja Mikko Sokero ja kansanedustaja Leena Harkimo.

Vuoden journalisti

Vuoden journalistina palkittiin Talouselämä-lehden päätoimittaja Pekka Seppänen, jonka tekstit täyttävät hyvän kolumnin tärkeimmät kriteerit.

Aiheet ovat kiinnostavia, näkemykset tuoreita ja ajatukset ovat vakuuttavasti ilmaistuja. Kiinnostavuutta lisäävät kirjoitusten laaja-alaisuus ja usein yllättävätkin tiedot.

Seppäsen mukaan hän ole koskaan harrastanut itsesensuuria siinä mielessä, että olisi jättänyt jonkin aiheen käsittelemättä turhan arkana. -Ainakaan en myönnä, hän sanoi.

Keskusteluun aroista ja vaikeista aiheista, sananvapaudesta ja itsesääntelystä liittyivät myös Kaltio-lehden entinen päätoimittaja Jussi Vilkuna, journalistiikan professori Tom Moring ja Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme