Mainos
Mainos

16.1. Elämänhallintaoppaiden tulva

Uuden vuoden lupaukset on tehty ja moni aikoo muokata kuntoilunsa, ruokavalionsa, parisuhteensa, työmotivaationsa ja lastenkasvatuksensa uuteen uskoon. Kirjakaupat pursuavat oppaita, joissa kerrotaan, miten se onnistuu.

Yleislääketieteen professori Olli-Pekka Ryynäsen mukaan painonhallinta voi sujua aivan yhtä hyvin siten, että alkaa syödä vaikkapa M-kirjaimella alkavia ruoka-aineita. Usein pelkkä huomion kiinnittäminen ongelmaan riittää siihen, että syntyy tuloksia.

Stressinhallinnasta ja kiireettömyydestä on tullut aikamme ilmiö. Mia Jokiniva pyörittää Loviisassa hyvinvointikeskus Villa Mandalaa. Hän on kirjoittanut myös tuoreen stressinhallintaoppaan Hengähdyshetkiä. Jokiniva kutsuu elämäntaidonvalmentajan rooliaan mielen personal traineriksi.

Elämänhallintaoppaissa liikutaan jonkin verran myös rajatiedon alueella, ihmeparantajien, tarot-korttien ja enkelien maailmassa. Oppaiden sisältöä valvoo ainoastaan kustantaja, joka päättää, mitä julkaistaan ja mitä ei. Kun alkaa etsiä sopivaa elämänhallintaopasta, kannattaa turvautua maalaisjärkeen ja välttää kirjoja, jotka lupaavat paljon.

On valtavasti asioita, jotka eivät ole inhimillisesti hallittavissa. Vaikka kirjoista voi löytyä lohtua ja arvokkaita vinkkejä, täydellisen elämän reseptiä ei niistä löydy.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme