Mainos
Mainos

16.1. HIV-äidit synnyttäjinä

Suomessa uusi lääkitys ja oikeaoppinen hoito ovat mullistaneet HIV-äitien ja -lasten elämänennusteen täysin. Aikaisemmin noin joka kolmannessa tapauksessa HIV-tartunta siirtyi äidistä lapseen raskauden aikana tai synnytyksessä.

Uuden hoidon ansiosta lapset ovat kokonaan välttyneet HIV-tartunnalta, jos äidin diagnoosi on ollut tiedossa ennen synnytystä. Lääkärit arvioivat, että Suomessa on saavutettu maailman parhaita tuloksia lasten HIV-infektion torjunnassa.

Vaikka HIV on Suomessa suhteellisen harvinainen, synnytysiässä olevien naisten osuus uusista HIV-tapauksista kasvaa tasaisesti. HIV-infektoituneet äidit ovat synnyttäneet Suomessa jo lähes sata lasta.

Globaalisti HIV-infektio on nopeasti muuttumassa hedelmällisessä iässä olevien naisten sairaudeksi. Sen vuoksi maailmassa syntyy vuosittain noin 700 000 HIV-tartunnan saanutta lasta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme