Mainos
Mainos

16.1. Vanhus pääsi suihkuun neljästi vuodessa

Vanhustenhoidon heikko tilanne ja sen huonontuminen on huolettanut Suomen Lähi- ja perushoitajaliitto Superia jo pitkään. Liiton mukaan kiisteltyyn vanhuspalvelulakiin kirjattu 0,5 hoitajan vähimmäissuositus hoidettavaa kohden on riittämätön. Hoitajia pitäisi olla ainakin 0,8 asiakasta kohden ja enemmänkin sen perusteella, mikä on asiakkaiden kunto.

45 minuuttia -ohjelma sai käsiinsä Etelä-Suomen aluehallintoviranomaisille osoitetun yksityistä hoivakotia koskevan tuoreen kantelun. Kantelussaan hoitajat kertovat vakavista puutteista vanhusten hygieniassa ja ruokahuollossa. Hoitajien mukaan erään vanhuksen suihkussa käynnin väli voi olla jopa kolme kuukautta. Hoitajat kertovat järkyttyneensä siitä, miten vähän ruokaa vanhuksille sai antaa. Esimerkiksi leivät pantiin puoliksi ja makkaraviipale jaettiin neljään osaan. Hoitajat ovat joutuneet työskentelemään yksin 12 tunnin vuoroissa.

Valviraan vanhusten huonosta hoidosta kannellaan vuosittain runsaat kaksisataa kertaa. Usein kantelun syy johtuu hoitajien liian vähäisestä määrästä, mikä heijastuu hoivakodin toimintaan.

45 minuutin suoraan lähetykseen saapuu studiovieraaksi peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme