Mainos
Mainos

16.10. "160 miljoonaa on pähkinöitä"

Uusi Lastensairaala 2017 -säätiö on hyvällä ja elintärkeällä asialla. Säätiö on ottanut ohjat käsiinsä, jotta Helsinkiin saadaan valtakunnallinen Lastensairaala neljän vuoden päästä. Poliitikot eivät sitä ole saaneet aikaiseksi, vaikka tiedossa on vuosia ollut, että nykyinen Lastenklinikka rapistuu käsiin. Siitä ovat kärsineet ennen kaikkea pienet lapsipotilaat.

Säätiön pystyyn polkaisema kansalaiskeräys on tuottanut tähän mennessä lahjoituksina jo yli seitsemän miljoonaa euroa. Tavoitteesta uupuu vielä 23 miljoonaa, mutta ei ole syytä epäillä, etteikö tavoite ainakin suurelta osin täyttyisi.

Sairaalan arvioitu kustannusarvio kokonaisuudessaan on 160 miljoonaa euroa. Säätiön puheenjohtajan AnneBernerin mukaan sekä summa että aikataulu pitävät.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve muotoilee 160 miljoonan sairaalahankkeen näin: "Pähkinöitä", sanoisi amerikkalainen.

Pälve laskee, että 160 miljoonaa vastaa vain kahden vuoden toimintamenoa lastensairaalan pyörittämiseksi. Pikkuraha siis, jos investoinnin elinkaari on jopa 50 vuotta.

Toppavaatteita ja kuulosuojaimia - arkea Lastenklinikalla

Lastenklinikkaa on remontoitu ja korjattu vuosien saatossa kymmenillä miljoonilla euroilla, mutta perusongelma on ja pysyy: sairaala on ahdas ja epäkäytännöllinen.

Lasten vanhemmat kertovat, että osastoilla voi talvisin olla niin kylmä, että yöpuvuksi käy vain toppapuku. Välillä taas potilaille ja heidän vanhemmilleen on jaettu kuulosuojaimia, koska remontoinnista aiheutuva meteli on niin kova.

Myös työntekijät kärsivät rapistuvasta rakennuksesta, ennen kaikkea sen kosteusvaurioista ja sisäilmaongelmista. Vietimme yön lastenklinikalla ja näimme millaista on lastensairaalan karu arki.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme