Mainos
Mainos

16.11. Väärät tohtorit ja valemaisterit

Valelääkäriksi epäilty Esa Laiho hankki venäläisen yliopiston leimoilla varustetun tutkintotodistuksen runsaalla 7000 eurolla.

Akateemisten oppiarvojen hankkiminen epäeettisin keinoin on piilorikollisuutta, josta Suomessa kiinni jääneet valelääkärit ovat paljastaneet vain jäävuoren huipun.

Akateemisia oppiarvoja voi ostaa kätevästi muutamalla klikkauksella internetistä. Todistus tohtoriudesta saapuu pikapostina kotiosoitteeseen, heti kun muutaman sivun laajuinen "väitöstutkimus" on toimitettu sähköpostitse nettiyliopistoon. Ammattimaiset väärentäjätkin ovat keksineet kaupallistaa akateemiset tutkintotodistukset.

Hienolta kuulostavan ulkomaisen yliopiston nimen kuullessaan harva ymmärtää epäillä tutkintoa petokseksi ja todistusta väärennökseksi.

Tutkintotodistuksen voi ostaa, mutta akateemisia oppiarvoja voi tavoitella myös varastamalla toisten tekstejä. Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa ollaan entistä huolestuneempia plagioinnin lisääntymisestä. Harjoitustöitä, esseitä ja oppinnäytetöitä otetaan surutta omiin nimiin alalla kuin allalla.

45 minuuttia kävi tapaamassa kasvatustieteen valetohtoria ja plagioinnista kärähtänyttä kunnallispolitikkoa. Tampereen yliopistossa on tehty rikosilmoitus valeopettajasta.

Sinnikkäitä yrittäjiä lääkäreiksi

EU- ja ETA-maiden ulkopuolella sijaitsevien yliopistojen todistuksilla Suomeen lääkäreiksi pyrkivät joutuvat suorittamaan hyväksytysti kolme laillistamiskuulustelua. Kuulustelut järjestetään Tampereen yliopiston lääketieteen laitoksella.

Ensimmäisessä tentissä selvitetään lääkäreiden ammatillista osaamista lukuisten potilastapausten avulla. Seuraava kuulustelu koskee suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää, kysymykset ovat sosiaali- ja oikeuslääketieteen sekä reseptiopin alueelta. Viimeisessä vaiheessa laillistusta hakevien on selvittävä terveyskeskuksessa järjestettävästä näyttökokeesta.

Kuulustelujärjestelmästä vastaavan professori Kari Mattilan mukaan yli puolet kaikista tentteihin osallistuvista reputtaa.

- Kliinisessä kuulustelussa ennätys on 21 yritystä ennen kuin hakija läpäisi kokeen, kertoo professori Mattila.

Katso Tuula Malinin juttu (45 minuuttia 16.11.2011)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme