Mainos
Mainos

16.3. Pappi saa pettää, mutta piispa ei

Saako pappi pahoinpidellä, valehdella, kiusata tai olla uskoton puolisolleen?

MTV:n uutiset kysyi Pappisliiton jäsenten kantaa siihen, mistä syystä papin tai piispan pitää erota virastaan. Enemmistö tuomitsi väkivallan ja talousrikokset.

Sen sijaan vastanneiden enemmistö oli sitä mieltä, ettei tavallisen papin tarvitse erota virastaan uskottomuuden vuoksi, mutta piispan pitää.

Lappi myytävänä

Lapissa eletään talvisesongin parasta aikaa. Ulkomaalaisia turisteja saapuu Lappiin vuosi vuodelta enemmän.

Ulkomaisille matkanjärjestäjille ei enää riitä turistien tuominen Lappiin, vaan monet haluaisivat tehdä kaiken muunkin itse. Matkanjärjestäjät ovat alkaneet ostaa Lapin hotelleja, kelomökkejä ja ravintoloita. Kiikarissa on jopa lentokenttä.

Lappilaiset katsovat menoa vierestä.

Perusta säätiö ja rikastu

Suomessa on 2700 säätiötä, ja uusia perustetaan vuodessa 50. Säätiöiden toimintaa valvoo päätoimisesti vain kolme työntekijää Patentti- ja rekisterihallituksessa.

Yleishyödyllisiksi katsottuja säätiötä verotetaan vain poikkeustapauksissa, vaikka niillä olisi valtava omaisuus tai liiketoimintaa.Viime vuosina joissakin säätiöissä on paljastunut laajoja väärinkäytöksiä. Poliisi tutkii niitä.

Patentti- ja rekisterihallitus aikoo tehostaa säätiöiden valvontaa.

EU-taloudelta putoamassa pohja

Yhteistä valuuttaa käyttävän euroalueen tulevaisuus on vaakalaudalla. Uhkana on keskinäisen luottamuksen puute. Sen on pettänyt ennen muita Saksa, joka vastoin yhteisiä sopimuksia on jo useiden vuosien ajan elänyt yli varojensa.

Näyttää siltä, että muut euromaat joutuvat pitkin hampain hyväksymään Saksan toiminnan ja sen vaatimat muutokset tehtyihin sopimuksiin. Velallisten kotitalouksien kannattaa varautua korkojen nousuun.

Suomalaiset Nato-harjoituksissa

Kuvitteellisessa Utopian valtiossa kaksi kansanryhmää aikoo käydä toistensa kimppuun. Kansainvälisten kriisinhallintajoukkojen tehtävä on estää konflikti.

Suomalaisia joukkoja osallistui yhteisharjoitukseen, joka järjestettiin Norjassa. Battle Griffin -harjoitukseen osallistui kaikkiaan 14 000 sotilasta 13 eri maasta. Mukana oli Nato-maita ja Naton rauhankumppanuusmaita.

Suomalaisten johtama monikansallinen pataljoona oli laitettu tiukimpaan paikkaan valvomaan rajavyöhykettä.

Lähikuvassa kapellimestari Mikko Franck

Mikko Franck ei halunnut olla ihmelapsi aloittaessaan 17-vuotiaana orkesterinjohtamisen, sillä mitä sitten lapsuuden jälkeen?

Nyt 25-vuotiaana hän on ehtinyt johtaa maailman huippuorkestereita Berliinin filharmonikoista lähtien.

Mutta Franck ei ole mikään tärkeilijä, pikemminkin boheemi ja rempseä musiikkimies henkeen ja vereen. Ensi vuoden elokussa Franck aloittaa ylikapellimestarina Suomen Kansallisoopperassa.

Mutta jo viime viikot ovat kulkuneet Suomessa, kun Wagnerin Parsifalia on harjoiteltu Töölönlahden rannalla.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme