Mainos
Mainos

16.5. Ihminen voi halutessaan kadota

Uhatut ihmiset voivat vaihtaa nimeään ja estää osoitetietojensa saamisen Väestörekisterikeskuksesta. Kolmisentuhatta suomalaista vaihtaa vuosittain etunimeä. Sukunimen vaihtajien määrä on kasvussa.

Jos nimenvaihto ei riitä, on mahdolista hakea lähestymiskieltoa tai turvakieltoa. Turvakiellon saamiseksi vaaditaan perusteltu syy epäillä itsensä tai perheensä terveyden tai turvallisuuden tulevan uhatuksi.

Parin viime vuoden ajan on ollut mahdollista hakea myös henkilötunnuksen muuttamista, mutta siihen vaaditaan jo poliisin uhka-arvio todellisesta konkreettisesta uhasta.

Todistajien uhkailun lisääntyminen on käynnistänyt Suomessa todistajansuojeluohjelman laatimisen. Poliisin keinot autaa henkilöllisyyden vaihtamisessa ovat nykyisin riittämättömät.

Esimerkiksi "Sanna" elää muuttolaatikot pakattuina valmiina lähtöön.

Studiovieraaksi saapuu erikoistarkastaja Petri Rainiala Helsingin poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkintalinjalta.

Katso Raija Kantomaan juttu (45 minuuttia 16.5.2012)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme