Mainos
Mainos

16.9. Anton propagandasodan pelinappulana

Poikansa Venäjälle vienyt Rimma Salonen saa syytteen törkeästä vapaudenriistosta, lapsikaappauksesta sekä kavalluksesta.

Tampereen käräjäoikeus aloittaa jutun käsittelyn todennäköisesti lokakuun lopulla. Salonen on poliisitutkinnan ja syyteharkinnan aikana ollut matkustuskiellossa.

Rimma Salonen lähti Anton-poikansa kanssa Venäjälle maaliskuussa 2008. Tuolloin viisivuotias poika oli eronneiden vanhempiensa yhteishuoltajuudessa. Myöhemmin Tampereen käräjäoikeus määräsi isän väliaikaisesti yksinhuoltajaksi, kun äidistä ja pojasta ei ollut kuultu mitään.

Tämän vuoden toukokuussa Antonin isä toi pojan salaa Suomeen suomalaisen diplomaatin autolla. Tapaus herätti Venäjällä runsaasti paheksuntaa. Keskusrikospoliisi tutkii, syyllistyikö diplomaatti rikokseen.

Antonin isä Paavo Salonen

Äitinsä Venäjälle kaappaaman viisivuotiaan Antonin ympärille on kehkeytynyt korkean tason kansainvälispoliittinen kiista.

Venäläisen äidin ja suomalaisen isän yksityinen huoltajuuskiista kasvoi valtioiden väliseksi konfliktiksi, kun Anton haettiin takaisin synnyinmaahansa suomalaisen diplomaatin kuljettaman auton tavaratilassa diplomaattisen koskemattomuuden turvin viime toukokuussa.

Isot karhut murahtivat

Anton ylitti Suomen rajan toukokuun 8. päivänä. Vain vajaata viikkoa myöhemmin Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov lähetti Suomelle nootin, jonka mukaan Antonin kotiuttaminen ilman äidin lupaa oli Venäjän lainsäädännön törkeä rikkomus, josta seuraa Suomelle väistämättä rikosoikeudellinen vastuu.

Antonin äiti Rimma Salonen

Nootin mukaan Antonin tapaus rikkoo räikeällä tavalla diplomaattisia suhteita määrittelevää Wienin yleissopimusta, joka vaatii diplomaattisten edustustojen henkilökunnalta vastaanottajavaltion lakien ehdotonta noudattamista.

Suomen toimintaa paheksuivat myös alkukesästä Suomessa vierailleet Venäjän presidentti Dmitri Medvedev sekä pääministeri Vladimir Putin.

Suomen ulkoministeri Alexander Stubb vastasi suurvallan syytöksiin toteamalla Suomen toimineen inhimillisesti katsoen ainoalla oikealla tavalla. Stubb korosti, että Anton on Suomen kansalainen ja uskottu isänsä yksinhuoltoon.

Kiista pojan kansalaisuudesta

Kiistan ytimessä on kädenvääntö Antonin kansalaisuudesta sekä siitä minkä maan lakeja ja sitoumuksia tulee noudattaa. Venäjä ei ole liittynyt Haagin lapsikaappaussopimukseen eikä sillä näin ollen ole velvollisuutta palauttaa maaperälleen siepattuja lapsia.

Toisaalta Venäjän lainsäädäntö ei myöskään tunnusta kaksoiskansalaisuutta. Suomi katsoo puolestaan, että Haagin lapsikaappaussopimuksen perusteella Antonin palauttamiseen Venäjälle ei ole minkäänlaisia perusteita.

Dosentti Johan Bäckman on ottanut aktiivisen roolin Antonin tapauksessa.

Korkean tason poliittisen suukovun lisäksi tapaus on poikinut jo useita tutkintapyyntöjä ja oikeutta käytäneen rajan molemmin puolin sekä Antonin äitiä Rimma Salosta että isää Paavo Salosta vastaan. Vireillä on rikosasioita lapsikaappauksesta, vapaudenriistosta ja valtionrajarikoksesta uskonrauhan rikkomiseen ja kavallukseen saakka.

45min Extra 30.9.2009:

Syyttäjä vaati vankeusrangaistusta Rimma Saloselle

Katso Tuula Malinin juttu

Soppaa sekoittavat omalta osaltaan myös Suomessa ja Baltian maissa vaikuttavat antifasistiset kansalaisaktivistit. Heidän mukaansa Antonin tapaus kertoo suomalaisten venäläisvastaisuudesta ja johtaa väistämättä parin vuoden takaisen Viron patsaskiistan kaltaisiin tunteenpurkauksiin.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme