Mainos
Mainos

16.9. Elvytysrahaa hämärälle rakennusalalle

Valtio antaa satojen miljoonien eurojen elvytyspotin rakennusalalle. Sama ala on veronkiertäjien, kuittikauppiaiden ja pimeän työn pahin pesäke. Verottajan tehotarkastuksissa joka kolmannesta yrityksestä löytyi harmaata taloutta.

Tyypillistä hämärätoimijoille on pimeän työvoiman tuonti naapurimaista. Ulkomaiset vuokramiehet jatkavatkin yhä työtään rakennuksilla samalla, kun suomalaiset rakennustyöntekijät siirtyvät työttömyyskortistoon.

Kyseenalainen maan tapa

- Pimeiden vuokratyöntekijöiden käyttämisestä on tullut yleinen maan tapa. Siinä on vaikea yhden yrityksen jättäytyä leikistä pois tai se menettää työt muille yrityksille, jotka näitä käyttävät, puhisee Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas.

Rakennusalan harmaa talous on tukehduttamassa verottajan, poliisin ja oikeuslaitoksen. Helsingin poliisilta yksi iso ponnistus on ollut Kampin keskusta urakoineen yritysryhmän sotkujen selvittäminen. Yritysten epäillään kiertäneen veroja vuosien ajan noin 2,5 miljoonalla eurolla. Syyteharkinnassa oleva juttu on edelläkävijä, sillä nyt vastuuseen halutaan kymmenet pimeää työtä tehneet. Heistä monet nostivat työttömyyskorvauksia työssäkäynnin ohella.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme