Mainos
Mainos

16.9. Netti-extra: Koululaiset muuttavat perinteitä Ruandassa

Ruandan järkyttävästä, lähes miljoona kuolonuhria vaatineesta kansanmurhasta on kulunut 15 vuotta, mutta hirmuteot vaikuttavat edelleen vahvasti ruandalaisten elämään.

Tämän päivän nuorilla ruandalaisilla on hirvittävistä tapahtumista vain hämäriä muistikuvia, mutta ne eivät muutu menneisyydeksi ennen kuin syyllisiä on rangaistu ja fasistiset ideologiat unohdettu.

Kansanmurhan taustalla olleet heimoristiriidat hutujen ja tutsien välillä ovat yhä olemassa. Ruandan nuori sukupolvi kuitenkin yrittää muuttaa perinteisiä ajatusmalleja. Joukko parikymppisiä opiskelijoita laittoi alulle koululaisklubin, joka jo nimessään haluaa rakentaa uutta: Ei enää koskaan kansanmurhaa.

Päämäärään pyritään laulamalla, teatterilla ja perinteisesti puhumalla. Klubi toimii lähes jokaisessa ruandalaisessa koulussa.

-Se mitä kansanmurhan aikana tapahtui, oli jotakin niin kauheaa, että yritämme nyt puhua, ettei sitä enää koskaan tapahtuisi, sanoo Monica Kayesu, jonka vanhemmat saivat surmansa kansanmurhassa.

-Kukaan ei enää uskonut, että Jumalaa on edes olemassa kaiken sen kauheuden jälkeen, toteaa Brenda Mutes.

Kun surmattuja oli satoja tuhansia, murhaajia oli tuhansia. Suomalaisten ilmestyminen ruandalaiseen oikeustaloon saa nuorten keskuudessa kannatusta. Rikoksiin syyllistyneet halutaan tuomiolle, tapahtuipa se missä päin maailmaa tahansa.

Koululaisklubin nuoret ovat valmiita antamaan anteeksi hirmutekoihin syyllistyneille, mutta ilman ensin he haluaisivat kuulla anteeksipyynnön.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme