Mainos
Mainos

16.9. Tyrvään kirkon uudistaja

Osmo Rauhala on taidemaalari, joka on suomalaisittain tehnyt poikkeuksellisen menestynyttä kansainvälistä uraa jo kaksi vuosikymmentä. Sen lisäksi Rauhala on intohimoinen luomuviljelijä, jonka talonpoikaissuku on viljellyt maata Siurossa, Hämeessä vähintäänkin 1400-luvulta saakka.

Käännekohta Osmo Rauhalan taiteellisessa tuotannossa on kuukausi sitten avattu Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, jonne Rauhala loi yhdessä taiteilija Kuutti Lavosen kanssa sata teosta ja vei samalla kirkkotaiteemme uuteen aikaan.

Uudet maalaukset kiinnostavat matkailijoita

Lavosen Kristuksen kärsimystie ja Rauhalan tasapainoa ja rauhaa henkivät älylliset tulkinnat luomiskertomuksesta ja paratiisista kiehtovat kävijöitä niin, että kirkko on jo nousemassa yhdeksi matkailijoiden suosikkikohteeksi. Pian jopa ensi kesän opaskierrokset on varattu loppuun.

-Kyllähän tämä Kuutti Lavosen ja minun jälki on aika perinteistä monellakin tapaa. Teemat ovat nykyihmisille aika lailla ymmärrettäviä, eivätkä sillä lailla shokeeraavia. Ehkä ne aiheuttavat pohdintaa kyllä, mikä on hyväkin, analysoi Osmo Rauhala teosten suosiota.

-Luomiskertomuksen problematiikka, jota jouduin nyt pohtimaan pitkästä aikaa, muistutti minua siitä, että me emme parhaallakaan tieteellä kykene vieläkään selittämään kaikkea sitä, mistä tämä maailmankaikkeus on saanut alkunsa. Siksi toisekseen on pakko hämmästellä sitä, että miksi juuri Raamatun kertomus on kaikkein lähimpänä tieteellistä 2000-luvun tulkintaa ja se tietysti pistää vähän miettimään, että hetkinen, miksi, pohtii Rauhala.

Taiteilija asuu osan vuodesta New Yorkissa. Uran alkuvaiheessa taloudellista tukea ei kotimaasta herunut. Sinnikkydellään Rauhala on pitänyt jo kolmekymmentä omaa näyttelyä ulkomailla. Ryhmänäyttelyitä hänellä on ollut yli sata ja teoksia esillä yli kahdessakymmenessä maassa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme