Mainos
Mainos

17.11. Elämän tarkoituksen äärellä

Filosofi-nero Pekka Himanen on monella tavalla merkillinen mies. Hänen älynlahjoillaan voisi tahkota miljoonia, mutta kaikkien aikojen nuorin tohtori keskittyykin puhumaan ihmisen arvokkuudesta.

Hän täyttää luentosalit, missä ikinä liikkuukaan. Syy on yksinkertainen: moderneimmallakin ihmisellä on tarve pohtia oman minänsä syntyä, rakkautta, tuskaa ja elämän tarkoitusta. Himanen koskettaa puheellaan ihmisen perustunteita kuten antiikin Sokrates tai Jeesus aikoinaan. Himasen uskonto on pyyteetön arvonanto, itselle ja toiselle.

- Ihminen on sitä miltä hänestä enimmäkseen tuntuu, sanoo Himanen. Ulkoisilla asioilla, omaisuudella tai asemalla ei ole mitään merkitystä, jos ihminen itse ei koe elämäänsä merkitykselliseksi, sanoo tämä hyvyyden lähettiläs.

- Ilman arvokkuuden tunnetta ihmisestä tulee itsensä vihollinen, Himanen jatkaa.

Kaksinkertaista professoria tulevat kuuntelemaan opiskelijat Helsingissä ja Oxfordissa. Kiertävää luennoitsijaa kaipaavat sekä älyköt että tavalliset kadunkulkijat - kun siihen vain tarjoutuu mahdollisuus.

45 minuuttia vie filosofin kohtaamaan kadun todellisuutta. Miten arvonanto voisi pelastaa syrjäytyneet?

Katso Merja Sundströmin juttu

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme