Mainos
Mainos

17.12. Pätkätyöläisten turva tiukassa

Pätkätyöläisten ja muuta epätyypillistä työtä tekevien on vaikeampi saada työttömyysturvaa kuin niiden, jotka jäävät työttömiksi vakituisesta työstä. Näin tapahtuu siitä huolimatta, että viime vuosina syntyneistä työpaikoista valtaosa on ollut muita kuin vakituisia työpaikkoja.

Tutkija Leena Laineelta vaadittiin takaisin kokonaisen vuoden työttömyyskorvausta sillä perusteella, että hän kirjoitti työttömänä ollessaan muutaman tieteellisen artikkelin. Artikkeleista ei maksettu mitään, mutta Laineen katsottiin kuitenkin työllistyneen omalla alallaan.

-Minulle artikkelien kirjoittaminen oli työkyvyn ylläpitoa. Tutkija, joka ei julkaise mitään, on kuollut tutkija, Laine sanoo.

Hänen kohtelustaan tuli ennakkotapaus siinä muutosprosessissa, joka johti tutkijoiden työttömyysturvan uudistukseen.

Nyt uudistetaan koko suomalaista työttömyysturvaa. Uudistusta tekevä Sata-komitea sai työlleen juuri kuukauden lisäaikaa.

Pätkätyöläiset, tarvittaessa töihin tulevat, freelancerit, vuokratyöntekijät ja osa-aikaiset yrittäjät eivät näytä saavan tässäkään uudistuksessa parempaa työttömyysturvaa. Vakituinen työ on edelleen normi, johon sosiaaliturva perustuu.

Ensi vuonna kymmenien tuhansien suomalaisten ennustetaan menettävän vakituisen työpaikkansa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme