Mainos
Mainos

17.3. Harmonikkahurmosta Itämerellä

Satamaterminaalissa Turussa kuhisee, kun lähes kaksi ja puoli tuhatta harmonikkamusiikin ystävää on pakkautunut odottamaan laivaan pääsyä.

Vaikean jäätilanteen vuoksi Silja Europa on kaksi tuntia myöhässä, mutta tunnelma ei laske, kun laukuista kaivetaan haitarit ja pistetään soitoksi.

Sata-Häme Soi -festivaalin järjestämä Suuri Harmonikkaristeily purjehditaan 19. kerran ja hanurimusiikin ystävien lisäksi täyteen laivaan pakkautuu arviolta satoja soittopelejä.

Konsertteja ja kilpailuja

Joensuulainen Tuomas Kinnunen on yksi matkalle lähtijöistä. 35-vuotias Kinnunen osallistuu laivalla järjestettävään semifinaaliin, jossa kilpaillaan pääsystä ensi kesän Kultaisen Harmonikan loppukilpailuun, joka myös televisioidaan.

-Viime vuonna tyttö sano, että miksi et oo isi tuolla telkkarissa ja sillonhan se piti kokeilla. Pääsinkin semifinaaliin ja vielä finaaliin asti viime vuonna. Sitten oltiin siellä telkkarissa. Tänä tänä vuonna lähdin sitten tälläsen revanssin ottamaan, että vieläkö vanha jaksaa, kun on viimeinen mahdollinen kerta, kun ikärajat tulee vastaan. Katotaan mitä tapahtuu, puntaroi Kinnunen.

Laivan vihdoin lähdettyä alkaa varsinainen harmonikkahurmos. Kaikki estradit täyttyvät erilaisista harmonikkaorkestereista ja soittajina kuullaan niin legendaarista Veikko Ahvenaista kuin eri harmonikkayhdistysten harrastajia. Lisäksi laivan käytävillä on peräjälkeen yksittäisiä hanuristeja ja pieniä pelimanniporukoita.

Jälkikasvu taattu

Nuorimmat soittajista ovat seitsemän-kahdeksanvuotiaita, vanhimmat yli 80-vuotiaita. Yhdessä ravintoloista pyörii hanurikaraoke, jossa soittaja pääsee esiintymään itse valitsemallaan kappaleella orkesterin kanssa.

Suomen Harmonikkaliiton taiteellinen johtaja Kimmo Mattila toteaakin, että haitarilla ja haitarimusiikilla ei ole hätäpäivää.

-Kyllä se voi ihan hyvin. Sillä on tietysti suomessa pitkät perineet ja vahva traditio ja siihen liittyy jotakin suomalaisten sielunmaisemaa myös, sanoo Mattila.

Risteilyllä kilpaillaan myös alle 11-vuotiaiden Hopeisen Harmonikan loppukilpailuun pääsystä.

-Erittäin hyvä, että lasten keskuudessa on harrastusta riittävässä määrin, jotta tulee uusia soittajia. Meillä on nuori opettajapolvi, joka on keskittynyt nuorten ja lasten opettamiseen.

Silti nykyajan lyhytjänteisyys on huomattu Harmonikkaliitossakin.

-Minkä tahansa soittimen soittotaito vaatii vuosien työn ja pitkäjänteistä harrastusta sekä uutteraa työtä. Tulokset ja palkinnot tulevat vasta aikojen päästä. Musiikkioppilaitosten ei ole niin helppoa kuin aiemmin saada oppilaita, jotka sitoutuvat harrastukseen esimerkiksi kymmeneksi vuodeksi, Mattila toteaa.

Harmonikan tai harmonikkamusiikin hiipumiseen ei kyllä risteilyllä usko, sen verran korkealle tunnelma kohoaa illan kääntyessä yöksi. Soitto jatkuu aamuun saakka. Kun laiva on kääntynyt Tukholmassa, alkaa kilpailujännitys nousta. Iltapäivällä ratkeaa, ketkä onnelliset valitaan Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan loppukisaan kesäkuussa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme