Mainos
Mainos

17.3. Lentokenttien nakuskannerit kiistakapulana

Eurooppalaiset lentoturvallisuusviranomaiset vaativat EU:lta vihreää valoa skannereiden käytölle. Uuden aallon keskustelussa nostatti terrori-iskuyritys joulupäivänä Yhdysvaltain-lennolla.

Nigerialaismatkustaja oli piilottanut räjähdysaineita alusvaatteisiinsa. Hän yritti räjäyttää Amsterdamista Detroitiin matkanneen lentokoneen ilmassa, mutta epäonnistui.

Nakuskannereiksikin kutsuttuja laitteita kehitetään kovaa vauhtia eri puolilla maailmaa. Ei ihme, sillä jaossa on iso kasa rahaa.

Myös Finavia haluaisi skanneriteknologian laajamittaiseen käyttöön. Yksityisyydensuojasta huolestuneet aktivistit pitävät kallista teknologiaa vain silmänlumeena.

- Ne parantavat lähinnä laitevalmistajien ja kallispalkkaisten konsulttien taloudellista turvallisuutta, väittää yksityisyydensuojaa puolustavan Effi ry:n puheenjohtaja Tapani Tarvainen.

Finavialla huolia pidetään turhina. Laite ehti olla muutaman vuoden testikäytössä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Teknologia mahdollistaa korkeatasoiset kuvat, mutta laite on mahdollista ohjelmoida sumentamaan esimerkiksi kasvot ja intiimialueet.

- Olen nähnyt niitä kuvia. Ei niissä ole ole mitään sellaista, minkä takia kukaan haluaisi tulla niitä levittelemään mihinkään julkaisuun, sanoo apulaisjohtaja Tuomo Kivikari.

Samoin laitteesta on mahdollista kytkeä pois päältä mahdollisuus tallentaa kuva. Effin Tarvainen pitää suomalaisviranomaisia liian sinisilmäisinä.

- Ihmiset käsittelevät niitä, niitä voidaan tallentaa ja niitä voidaan välittää eteenpäin. Vaikka luvataan, että niin ei tehdä, voiko siihen luottaa, kun se on kuitenkin käytännössä niin helppoa, Tarvainen kysyy.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme