Mainos
Mainos

17.3. Tee se itse -avaruusmatka

Joukko amatöörejä rakentaa Kööpenhaminassa avaruusalusta. Tarkoitus on todella päästä lähemmäs tähtiä - jokamies-budjetilla.

- Avaruudessa ei tarvitse käyttää erittäin vaikeita ja kalliita materiaaleja. Avaruusmatkan voi tehdä myös simppelillä tavalla, sanoo avaruusarkkitehdin tittelillä työskentelevä Kristian von Bengtson, toinen projektin vetäjistä.

Copenhagen Suborbitals -projektia johtaa hänen lisäkseen Peter Madsen. Madsen on jo aikaisemmin rakentanut amatöörisukellusveneen, ja oma avaruusalus on aina kuulunut haaveisiin.

Projekti ei tuota vetäjilleen voittoa, mutta ei myöskään vie miljardeja euroja. Budjettia on miesten mukaan vaikea määritellä tarkasti, mutta se on joka tapauksessa surkean pieni verrattuna NASA:n budjetteihin.

Rahaa säästetään muun muassa karsimalla hallintoa ja tinkimällä materiaaleista. Turvallisuudesta ei kuitenkaan aiota tinkiä.

- Tekniikan täytyy olla täysin testattua ennen kuin voimme laukaista itsemme avaruuteen, von Bengtson sanoo.

Copenhagen Suborbitals -tiimiä yhdistää hänen mukaansa hullunrohkea asenne avaruusmatkailuun.

- Tämä on vähän samanlaista kuin taiteilijan työ. Ei taidemaalarikaan välitä rahasta, vaan tekee työtä intohimosta. Me ajattelemme samalla tavalla, mutta emme maalaa tauluja vaan rakennamme rakettia, von Bengtson sanoo.

Suuryhtiöt kauppaavat jo turisteille matkoja avaruuteen. Tanskalaisten projekti saattaa olla kuitenkin maailman ainoa, jossa avaruusmatkailijat haluavat rakentaa myös oman kulkuneuvonsa.

- Kun esittelimme projektin, moni huusi, että tämä on naurettavaa ja mediatemppu. Mutta sitten he näkivät, että teemme oikeasti ammattimaisesti töitä. Nyt meillä on jo tuhansia tukijoita, von Bengtson kertoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme