Mainos
Mainos

17.3 Turvapaikkaturistit kiertävät Pohjolaa

Suomeen on tullut tänä vuonna yli kaksi sataa Slovakian romania hakemaan turvapaikkaa. Valtaosa heistä on saapunut Helsinki-Vantaan lentoasemalle, mutta kymmeniä myös Pohjois-Suomeen autoilla Ruotsista.

Romanit saavat aikanaan kielteiset päätökset, koska Suomi pitää Slovakiaa turvallisena maana. Kun muissa Pohjoismaissa turvapaikkaa ilman riittävää perustetta hakeneet käännytetään rajalta lähes saman tien, Suomessa prosessi kestää kuukauden tai pari. Tuon ajan köyhyyttä pakoon lähteneet nostavat suomalaista toimeentulotukea. Toimittajamme tapasi Suomeen tulleita romaneja.

Köyhän päiväkirja

Toimittaja Riitta Snellman on sinnitellyt peruspäivärahaa vastaavalla summalla maaliskuun alusta lähtien. Hymy uhkaa jo hyytyä, sillä runsaasta 400 eurosta on jäljellä enää 150.

Rahat ovat huvenneet, vaikka elämä on ollut niukkaa, eikä mitään isompia hankintoja ole tarvinnut tehdä. Sellaisiin ei peruspäivärahalla ole mahdollisuuksiakaan. Onneksi joitakin ilon hetkiäkin on ollut.

Vaara vaanii langattomassa netissä

Kannettava tietokone

Sadat tuhannet suomalaiset käyttävät internetiä langattomasti. He siis surffailevat verkossa tai lähettävät sähköposteja langattomien yhteyksien avulla.

Valtaosa langattomista verkoista on täysin suojaamattomia. Se tekee niistä rikollisten paratiisiin. Konna voi toisen nimissä tehdä pahojaan mielin määrin, ilman että yhteyden oikea omistaja edes tietää, että hänen konettaan käytetään tietomurtoihin tai muihin laittomuuksiin. Suurimmassa vaarassa ovat tavalliset kotikäyttäjät.


Lähetyksen muita aiheita: Jeesus-elokuva - skandaali vai taideteos? Pelimaailma jyrää viihdeteollisuudessa. Lähikuvassa Jope Ruonansuu.

.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme