Mainos
Mainos

17.4. Heikki Kossi luo leffaäänet käsin

Harva suomalainen tietää, mitä ovat foley-äänet tai mikä on foley-artisti. Hän on henkilö, joka tekee jälkityönä elokuvaan erilaiset tehosteäänet kuten kävelyt, vaatteiden kahinat, kärryjen kolinat tai vaikka hevosen kavioiden kopseen. Nuo äänet syntyvät edelleen käsityönä, kuten lähes sata vuotta sitten, kun amerikkalainen Jack Foley keksi ruveta tekemään mykkäelokuvan ääniä.

Sittemmin Foley antoi nimen koko ammattikunnalle, joka on erittäin arvostettu - ja jonka täysipäiväinen edustaja löytyy nyt myös Suomesta. Heikki Kossi nimittäin päätti kymmenen vuotta sitten, että foley-ääniä voidaan tehdä yhtä hyvin Suomessa. Ja että niitä voidaan tehdä kaukana kaikesta, vanhassa Kemiran tehdashallissa, Pohjanmaan rannikolla.

Kun ennen suomalaisleffat matkasivat muualle, nyt myös ulkomaiset elokuvat käyvät Suomessa saamassa kellontarkasti käsityönä tehdyt aidot äänet - jotka usein syntyvät epäaidoista asioista. Vai tiesittekö, että elokuvan tuulen havina on oikeasti vanhojen vhs-nauhojen kahinaa? Tai että hevoslauman kavion äänet syntyvät noin puolen metrin hiekkalaatikossa?

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme