Mainos
Mainos

17.9. Autokaupan voittajat ja häviäjät

-Jos jonkun mopon ottaa, niin siinä on tietysti vähän vähemmän päästöjä, pohtii autonvaihtoa harkitseva Seppo Järvinen. Hän sai kierrellä autoliikkeessä omassa rauhassa - tungosta ei ollut, kun autokaupan kova myyntivire on syksyn tullen hiipunut.

-Joudumme laskemaan koko vuoden myyntiennustetta. Epävarmuutta on paljon ilmassa, toteaa Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pentti Rantala.

Autokaupan hidastuminen on toki myrkkyä kaikille alan toimijoille, mutta etenkin niille, joiden myynti takkusi jo alkuvuodesta. Vuodenvaihteen veromuutoksen jälkeen kaupan ovat menneet aiempaa pienemmät ja niukkapäästöiset autot - polttoainerohmut isot autot ovat sen sijaan jääneet käsiin.

-Vaikutus oli vielä suurempi kuin arvioitiin, sanoo toimitusjohtaja Pekka Puputti Autotuojat ry:stä.

Pahimmillaan myyntiluvut ovat laskeneet vuoden takaisesta jopa 50 prosenttia. Näin on käynyt esimerkiksi Chevrolet- ja Chrysler-merkeille.

Muhkeimmasta myynnin kasvusta ovat päässeet nauttimaan BMW-ryhmään kuuluvat Mini (+136 prosenttia) ja BMW (+79 prosenttia).

-Ne, joissa on vähäpäästöisimmät moottorit ja paras moottoritekniikka, niin ne pääsääntöisesti voittivat tässä verouudistuksessa, Puputti arvioi.

Suomalaiset ajavat kuitenkin edelleen suhteellisen isoilla autoilla. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa autojen hiilidioksidipäästöt ovat paljon Suomen lukuja pienemmät.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme