Mainos
Mainos

18.11. Terveistä sairaita lääkemyynnin lisäämiseksi

Lääketeollisuus on yksi parhaiten tuottavista teollisuuden aloista. Lääkkeet käyvät hyvin kaupaksi, mutta lääkeyritykset haluavat yhä suurempia myyntilukuja.

Lääketeollisuus käyttää entistä enemmän rahaa terveiden ihmisten luokittelemiseen sairaiksi. Mitä useampia ihmisiä saatetaan hoidon piiriin, sitä tehokkaammin lääkemyynnin kasvu taataan pitkälle tulevaisuuteen.

Olemassa olevien sairauksien diagnoosien kriteerejä väljennetään, niiden yleisyyttä ja vakavuutta liioitellaan. Myös uusia tauteja tehtaillaan ja arkielämään kuuluvia ilmiöitä ja elämäntapahtumia tuotteistetaan lääkehoitoa vaativiksi sairauksiksi. Tätä kutsutaan medikalisaatioksi.

-Ihmiselämään liittyy loputon määrä ilmiöitä, joista suuri osa voidaan lääketieteellistää ja nimetä sairauksiksi. Etenkin, jos niihin on sitten olemassa joku lääke, sanoo lääketieteen tohtori, neurologian erikoislääkäri Janne Leinonen 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

Tautitehtailun ja sairausmarkkinoinnin avulla sairaiden ja riskiryhmiin kuuluvien määrää voidaan kasvattaa lähes rajattomasti. Sairauksien ennalta ehkäiseminen moninkertaistaa lääkemyynnin.

Levottomat jalat ja yleinen ahdistus

Esimerkkejä tautitehtailun tuloksena syntyneistä ja kansalle kaupitelluista lääkehoitoa vaativista sairauksista ovat levottomat jalat, ärtynyt paksusuoli, miesten vaihdevuodet, erektiohäiriöt, naisen seksuaalitoiminnan häiriöt, kaljuus, sosiaalisten tilanteiden pelko, traumaperäinen stressireaktio ja yleinen ahdistuneisuushäiriö.

Yhä suurempi osa kansasta on saatu sydän- ja verisuonitautien hoidon piiriin, kun verenpaineen hoitorajoja ja veren rasva-arvojen tavoitearvoja on toistuvasti alennettu.

Tautitehtailua on myös lihavan ja liikkumattoman kansan diagnosointi kolesterolitautiseksi. Enää pieni joukko ihmisiä on täysin turvassa sydämen ja verisuonten oireilulta.

Kolesteroli- ja verenpainelääkkeet ovat jo monen lääkeyrityksen myydyimpiä tuotteita.

Sairauksien diagnoosirajoja ja hoidon sisältöä määrittelevät hoitosuositukset perustuvat lääketeollisuuden itsensä rahoittamiin jättimäisiin tutkimuksiin, joilla kyetään osoittamaan pienetkin erot tilastollisesti merkittäviksi.

-Minusta medikalisaatio eli sairauksien liioittelu ja niiden ylilääkitseminen on yksi länsimaisen lääketieteen suurimpia ongelmia, lääketieteen tohtori Janne Leinonen sanoo.

Lääketeollisuus rahoittaa tauteja tuottavat tutkijat

Tautien kauppaamisessa lääketeollisuus käyttää apunaan palkkalistoillaan olevia lääketieteen tutkijoita ja lääkäreitä. Tautitehtailulla ja sairausmainonnalla saadaan yhä suuremmat massat lääkkeiden käyttäjiksi.

Tiedotusvälineillä ja potilasjärjestöillä on myös tärkeä rooli lääkemyyntiä edistävässä sairauksien markkinoinnissa ja tautitietoisuuden lisäämisessä. Lääketeollisuus rahoittaa sekä potilasjärjestöjen että terveydenhuollon erityisasiantuntemusta omaavien toimittajien etujärjestöjä.

Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ei näe tautien tuotteistamisessa mitään kummallista.

-Ollaan kiinnostuneita siitä terapia-alueesta, siitä sairaudesta ja sen sairauden hoidon kehittämisestä, mihin sitä omaa lääkettä yritetään tehdä. Silloin osa sen lääkkeen tuotekehittelyä on sen sairauden syntymekanismeihin liittyvän ymmärryksen edistäminen, Siimes toteaa.

Lue myös:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme