Mainos
Mainos

18.5. Salaiset sijoittajat

Euroopassa veronmaksajat järjestävät tukipaketteja finanssikriisin runtelemille maille. Finanssimaailmaan vaaditaan tiukkaa kuria ja läpinäkyvyyden lisäämistä.

Samaan aikaan Suomessa esitetään lainsäädäntöä, joka auttaisi sijoittajia piilottelemaan kulisseissa.

Nykyään ulkomaalaiset voivat omistaa anonyymisti suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeita hallintarekisterin kautta. Sama mahdollisuus haluttaisiin antaa myös suomalaissijoittajille. Valtiovarainministeriön työryhmä perustelee esitystään syvällä huolella suomalaisten markkinoiden kilpailukyvystä.

- Vastaava järjestelmä on käytössä vain Kreikassa ja Sloveniassa. Meidän ei pidä tarpeettomasti säännellä omia markkinoita. Meillä ei saa olla sellaisia rakenteita, jotka voivat ajaa toimijoita tai yhtiöitä täältä pois, selittää työryhmän puheenjohtaja Tuija Taos valtiovarainministeriöstä.

Närää esitys on herättänyt muun muassa toimittajien keskuudessa. Pelkona on, että jatkossa vallankäyttäjien kytkyjen selvittäminen vaikeutuu.

Työryhmässä ei edes pohdittu median tai kansalaisten oikeutta tietoon. Viranomaisten tiedonsaantia kyllä mietittiin, mutta muun muassa harmaata taloutta torjuvien virkamiesten keskuudessa suunnitelmia pidetään keskeneräisinä.

45 minuuttia kävi Arkadianmäellä kysymässä, mitä uudessa eduskunnassa ajatellaan hankkeesta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme