Mainos
Mainos

19.1. "Thaimaakin on hyvä viimeinen leposija"

Hyökyaaltokatastrofissa menehtyneiden vainajien tunnistyö jatkuu Thaimaassa. Vaikeaa työtä tekee nelisenkymmentä suomalaista. Heitä on tukemassa Lauttasaaren kirkkoherra Kaj Engström.

Tähän mennessä neljä suomalaista uhria on tuotu kotimaahan. On mahdollista, että Thaimaa jää monen kadoksissa olevan viimeiseksi leposijaksi.

-Mutta on täälläkin hyvä hautapaikka, lohduttaa kirkkoherra Engström.

-Tämä oli monelle loman ja levon paikka eläessään.

On surutyön aika

Toimittajamme Kari Lumikero on raportoinut Aasian katastrofista alusta asti. Lumikero vierailee studiossamme ja kertoo tuoreimmat vaikutelmansa uhrien tunnistuksen etenemisestä.

Lumikero sanoo, että katastrofin tutkijalautakunnan täytyy tehdä työnsä erittäin perusteellisesti. -On syytä olla kriittinen, hän sanoo.

Vammaisten yhteiskuljetukset eivät toimi Helsingissä

Helsingin kaupunki halusi säästää rahaa ja loi järjestelmän, jossa vaikeavammaisia kuljetetaan yhteistakseilla eri paikkoihin.

Vajaan kahden vuoden kokemuksella järjestelmä ei toimi. Kuljetusten aikataulut eivät pidä. Pahimmillaan asiakas on joutunut odottamaan niin kutsuttua pikakyytiä kolme tuntia. Näin pitkät odotukset ovat poikkeuksia, mutta epävarmuus aikatauluista on alkanut pelottaa monia vammaisia ja he ovat jättäneet matkat tekemättä. Tämä näkyy esimerkiksi vähentyneenä osanottona kerhotoimintaan.

Kyytejä ajavat kuljettajat puolustautuvat sillä, että ennalta suunniteltuihin ajoaikoihin ei ole otettu huomioon tarpeellisia odotusaikoja tai esim. pyörätuolipotilaan nostamista autoon.

MRSA-sairaalabakteeri vaatii tehotorjuntaa

Tavallisille antibiooteille vastustuskykyinen MRSA-bakteeri todettiin viime vuonna 1400:lla ihmisellä Suomessa. Tapaukset ovat lisääntyneet voimakkaasti erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella.

Vaikka bakteeri on valtaosalla potilaista oireeton, niin lähes 30 potilaalla tartunta on johtanut vaaralliseen yleisinfektioon.

Sairaalat joutuvat panostamaan voimakkaasti infektioiden torjuntaan. Keinoja ovat henkilökunnan koulutus ja mahdollisten bakteerinkantajien tehokas eristäminen.

Ulkomailta tuodut potilaat eristetään aina. Aasian tuhoalueilta palanneilla potilailla onkin todettu MRSA-tartuntoja.

Riittävätkö palosankarien rahat tositoimiin?

Terrori-iskut Yhdysvaltoihin kolme vuotta sitten vaativat kolmen ja puolen sadan palomiehen hengen. Se teki koko ammattikunnasta sankareita. Myös viihdeteollisuus tietää tämän. Jay Russelin ohjaama Asema 49 on periamerikkalainen sankaritarina baltimorelaisesta paloasemasta.

Samaan aikaan, kun palomiehiä palvotaan ja presidentti Bush poseeraa mielellään heidän kanssaan, Bushin hallinto säästää ja leikkaa muun muassa palolaitosten varoja. Ihmeitä pitää tehdä yhä pienemmillä budjeteilla.

Kadonnutta rakastettua etsimässä

Ranskalainen elokuva Amélie valloitti sydämet myös Suomessa. Tai oikeastaan sen pääosan esittäjä Audrey Tautou, suurisilmäinen kaunotar.

Nyt elokuvateattereihin on tulossa hänen uusi elokuvansa Pitkät kihlajaiset. Se on rakkaustarina ensimmäisen maailmansodan ajoilta.

Audrey Tautoun rooli on erilainen kuin Améliessä, mutta työtapa sama. Näyttelijätär lähes muuntuu esittämäkseen hahmoksi. Hän myös pyrkii säilyttämään elokuvan teossa tunteen siitä, että jokainen rooli on ensimmäinen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme