Mainos
Mainos

19.10. Mielensäpahoittaja löytyy läheltä

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja kolahti täysillä suomalaisten tajuntaan. Kirjasta on otettu jo kahdeksas painos.

Kyrö sanoo, että yleensä mielensäpahoittaja löytyy sängyn toiselta puolelta, joulupöydästä tai vieläkin lähempää. Hän myöntää itsessäänkin asuvan vanhan jäärän, joka vastustaa muutosta ja haikailee mennyttä. Kyrö sanoo olevansa henkiseltä iältään 78-vuotias.

Tuotteliaalta Tuomas Kyröltä on tänä syksynä ilmestynyt peräti kaksi kirjaa. Kerjäläinen ja jänis päivittää Arto Paasilinnan klassikon Jäniksen vuoden nykyisen Suomen kuvaukseksi.

Paasilinnan toimittaja Vatanen on vaihtunut romanialaiseksi kerjäläiseksi Vatanescuksi ja metsäjänis somaksi citykaniksi. Kerjäläinen ja jänis on myös kirja armosta ja armottomuudesta sekä naamajulkisuudesta, jossa sisällöt ovat menettäneet merkitystään.

Ei opetuksia lapsille

Juuri ilmestynyt lastenkirja Pukin paha päivä taas raikastaa perinteistä näkemystä joulupukista. Tarinassa joulupukki on muuttanut eläkkeelle vetäytyneen Petteri Punakuonon kanssa Korvatunturilta eteläsuomalaiseen kaupunkiin. Sijainti on pukin toiminan kannalta paljon käytännöllisempi. Kyrö sanoo välttävänsä lastenkirjoissa suosittuja opetuksia, jotka lähinnä ärsyttävät ja karkottavat lukijoita.

Yksi Kyrön lempiaiheita on urheilu, josta on syntynyt romaani, tietokirja ja kolumneja. Urheilukirjassa hän käy läpi omaa suhdettaan urheiluun ja urheilijoihin, tarkastelee urheiluselostajien kiihkoa ja maneereita ja sankaruuden muuttumista.

Kyrö mietiskelee myös sitä, miksi urheilu rinnastetaan usein sotaan, vaikka se muistuttaa enemmän leikkiä. Hänen havaintonsa mukaan kaikki huippu-urheilijat ovat onnistuneet säilyttämään lapsenmielisyytensä.

Tuomas Kyrö oli nuorena poikana äärioikeistolainen, mutta kun pituuskasvu loppui ja proteiini palasi aivoihin, hän päätti hankkia laajemman maailmankatsomuksen. Enää hän ei aio liittyä yhteenkään ryhmään, johon kuuluu enemmän kuin kolme ihmistä.

Kyröä ei harmita se, että kulttuuri ei voi koskaan kilpailla mediahuomiosta urheilun kanssa. Hänen mukavuusalueensa ei ole kameroiden edessä, vaan autotallin vieressä olevassa kopissa, jossa hän kirjoittaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme