Mainos
Mainos

19.10. Somalien rahansiirrot poliisitutkinnassa

Somaleille hawala-rahansiirrot ovat arkipäivää. Rahaa lähetetään järjestelmän kautta esimerkiksi Suomesta kotimaahan, jossa perinteinen pankkijärjestelmä ei toimi.

Suositun rahansiirtotavan etuna on nopeus ja perustana luottamus. Raha annetaan esimerkiksi Helsingissä välittäjälle, joka pyytää samantien toista välittäjää Somaliassa antamaan rahan vastaanottajalle. Raha voi olla vastaanottajan kädessä minuuteissa.

Hawala ei ole itsessään laitonta toimintaa. Se voi kuitenkin mahdollistaa rahansiirrot, jotka eivät kestä päivänvaloa.

Suomen ensimmäisessä terrorismijutussa tutkinnan pääpaino on terroristin värväysepäilyssä, mutta samalla tutkitaan hawala-siirtoja. Epäilyjen mukaan rahaa olisi siirretty Suomesta hawala-välittäjien kautta al-Shabaab -terrorijärjestölle.

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva myöntää, että hawalaan liittyy riskejä.

- Ne liittyvät siihen, missä määrin tämä järjestelmä on valvottavissa. Nykyään Suomessakin hawala-pankkiireilla on tietyt velvoitteet pitää rekistereitä. Se on yrittäjän omasta ammattietiikasta kiinni, miten hyvin hän pitää kirjaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme