Mainos
Mainos

19.10. Valtion tuhlatut IT-rahat

Valtio, kunnat ja muut julkiset tahot joutuvat säästämään satoja miljoonia euroja tietohallintohankkeista. Säästötalkoot ovat jo alkaneet, kun valtio on alkanut valvoa yli viiden miljoonan euron suuruisia IT-hankkeita valtiovarainministeriön ICT-yksikössä. Valtiovarainministeriö voi hylätä sellaiset hankkeet, joita se pitää hyödyttöminä.

Karsinnan varaa riittänee. Pelkästään viime vuonna valtio käynnisti 458 tietohallintohanketta. Näiden lisäksi erilaisia IT-hankkeita käynnistettiin esimerkiksi kunnissa, virastoissa ja sairaanhoitopiireissä.

Suuri osa sadoista hankkeista on tarpeellisia, mutta joukkoon mahtuu niitäkin, jotka vain syövät veronmaksajien rahoja. Valtiontalouden tarkastusvirasto on törmännyt esimerkiksi hankkeeseen, jossa eräs virasto maksoi 64 000 euroa nettisivustosta, jota ei koskaan avattu.

Toinen virasto maksoi yksityiselle yritykselle 74 000 euroa enemmän kuin tilaussopimuksissa oli määritelty. Kolmas virasto maksoi 200 000 euroa rekisteristä, joka ei koskaan toiminut.

VTV on arvostellut yhtä neuvottelukuntaa siitä, ettei se kokoontumisissaan päättänyt mistään muusta kuin omasta toimintaohjelmastaan. Neuvottelukunnan toiminta maksoi yli 460 tuhatta euroa.

IT-kuplan puhkaiseminen on nyt alkanut. Valtio alkaa perata tietohallintohankkeita ja myös kunnille määritetään säästötavoitteet.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme