Mainos
Mainos

19.12. Kävelykierroksella Hitlerin Münchenissä

Useimmat suomalaiset tuntevat Baijerin pääkaupungin Münchenin lähinnä oluesta ja Oktoberfesteistä. Harvempi muistaa, että Hitler aloitti valtaannousunsa juuri täältä Isar-joen rannalta, missä äärioikeistolaiset ja juutalaisvastaiset näkemykset saivat kosolti kannatusta 1900-luvun alussa.

Vasta aivan viime aikoina München on alkanut esitellä kyseenlaista menneisyyttään kansallissosialistisen aatteen pääkaupunkina ja Hitlerin valtaannousun tyyssijana.

Natsiaika näkyy yhä kaupungin arkkitehtuurissa. Kansallissosialistisen liikkeen pyhimpiä paikkoja oli klassismia edustava aukio Königsplatz palatseineen ja riemukaarineen. Aukion laidalla on Führerin talo, jossa sijaitsi Hitlerin toimisto. Sieltä käsin diktaattori johti sotaan valmistautuvaa Saksaa ja kansallissosialistista puoluetta. Nykyään rakennuksessa toimii musiikkiakatemia.

Kolmannen valtakunnan aikaisen Münchenin avainpaikoille on alettu tehdä opastettuja kävelykierroksia. Ne herättävät osallistujissa ristiriitaisia tunteita, mutta kiinnostuneita riittää.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme