Mainos
Mainos

19.12. Särmän arviot

Juoppohullun päiväkirja

Nuori rappioalkoholisti Helsingin Kalliosta pitää elämäntavastaan eikä aio ryhdistäytyä. Irtosuhteet, viina, väkivalta ja hölmöily riittävät Juha Bergille, kunnes hän rakastuu. Hyppy päihteiden sumentamasta elämästä toimivaan parisuhteeseen ei käy helposti.

Juha Vuorisen huumori ja hänen huonosti käyttäytyvät miehensä ovat löytäneet uskolliset ihailijansa, minkä voi päätellä kirjojen myyntiluvuista. Ohjaaja Lauri Maijala on lähtenyt rohkeasti tyylittelemään Vuorisen anarkistista maailmaa. Näyttelijät tekevät roolinsa asiaankuuluvan vimmaisella vaihteella, mutta kaistapäisiä tyyppejä ja heidän alennustilaansa katselee lähinnä hiukan kiusaantuneena. Tuska ja eritteiden koko kirjo virtsasta oksennukseen levittäytyy katsojan eteen.

Ongelma on se, että Juoppohullun päiväkirja on komedia, joka ei ole lainkaan hauska. Se on sääli, sillä elokuvan kerrontaan ja sen visuaaliseen ilmeeseen on käytetty valtavasti kunnianhimoa.

Minna Karila

Tähdet: * *

Tampereen Teatteri: Saiturin joulu

Charles Dickensin kertomus Saiturin joulu on löytänyt tiensä suomalaisten teattereiden sesonkiohjelmistoon. Tampereen Teatterissa sai ensi-iltansa Tommi Auvisen sovittama ja ohjaama versio. Esityksiä aiotaan jatkaa myös ensi jouluna. Suomen Kansallisteatteri puolestaan esittää Kurt Nuotion sovitusta ja ohjausta jo toista joulukautta.

Tampereen Saiturin joulu on koko perheen satu, jossa suuri merkitys on näyttämömekaniikan ihmeillä. Esitys painottaa parempiosaisten hyväntekeväisyyttä ja vanhat englantilaiset joululaulut tuovat mukaan myös joulun uskonnollista sisältöä. Charles Dickensin kertojahahmo korostaa historiallista etäisyyttä. Yhteiskunnallinen sisältö, se, kuinka toisten ahneus ja toisten köyhyys ovat suhteessa toisiinsa, katoaa taka-alalle.

Ilkka HeiskasenEbenezer Scrooge on hassu setä, joka pehmenee kivikovasta kitupiikistä joulun hyväntekijäksi melko vähäisellä säikyttelyllä.

Outi Lahtinen

Tähdet: **

Samuli Edelmann: Hiljaisuuden valo

Samuli Edelmannin joululevy Hiljaisuuden valo on juuri sopiva levy kuunneltavaksi jouluyön pikkutunneilla, kun joulun traditiot on suoritettu ja on hetki aikaa rauhoittua.

Levyltä puuttuvat kulkusen kilinät, tonttupolkat ja muut joululaulujen tavanomaiset kliseet. Musiikillisesti levy on toteutettu maanläheisesti, hyvin minimalistisilla sovituksilla. Kitaroissa lepattavat lämpimät tremolosoundit. Banjo ja rouheat lyömäsoittimet loihtivat levylle kotoisan tunnelman.

Hiljaisuuden valon laulut ovat osittain tuttuja jouluklassikoita, kuten Jouluyö, juhlayö, Varpunen jouluaamuna ja Avaruus. Suurin osa lauluista on kuitenkin täysin uusia, pääosin Timo Kiiskisen ja levyn tuottajan Markus Koskisen käsialaa.

Hiljaisuuden valo on lähes meditatiivinen joululevy. Uudet joululaulut kuulostavat vilpittömän henkilökohtaisilta kuvaillessaan joulun merkitystä monesta eri näkökulmasta. Samuli Edelmannin tulkinnat lauluista ovat todella läsnäolevia ja vakuuttavia.

Mikko Harjunpää

Tähdet: ****

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme