Mainos
Mainos

19.3. Poliitikkojen imago syöksykierteessä

Poliitikkojen maine kuuliaisina ja luotettavina kansanedustajina on viime aikoina ryvettynyt - ellei peräti joutunut syöksykierteeseen.

Julkisuudessa on käsitelty muun muassa seksuaalista häirintää, oikeustappeluja ja tekstaripommitusta eroottiselle tanssijalle. Raharötösten tilalle ovat tulleet seksiseikkailut ja lööppitehtailulle annetaan aihetta harva se päivä. Missä menee raja, vieläkö kansa antaa anteeksi? Vai joko olisi aika vaihtaa valtiojohtoa?

-Jos tässä pitää syyllisiä etsiä, niin mielestäni tässä syyllisiä ovat kaikki: media, poliitikot ja äänestäjät. Me äänestäjät ostamme niitä lehtiä ja katsomme niitä ohjelmia, joissa näitä asioita käsitellään eli me vaikutamme siihen. Media toki tekee helposti kärpäsestä härkäsen, mutta toisaalta poliitikot itse mokailevat, antavat aiheita näihin otsikoihin, sanoo professori Pekka Isotalus Tampereen yliopistosta.

-On aivan legitiimi huolenaihe, että onko meidän ulkoministeri aivan kartalla, jos hän lähettää 200 tekstiviestiä eroottiselle tanssijattarelle, toteaa puolestaan Turun yliopiston poliittisen historian tutkija Erkka Railo.

Railon mukaan Suomessa on myös tapahtunut tietty arvojen ja asenteiden muutos. Poliitikoilta edellytetään tänä päivänä aivan erityistä ja poikkeuksellista nuhteettomuutta myös yksityiselämässä. Siksi valkoisia valheita, joita Matti Vanhanen on kertonut julkisuuteen esimerkiksi hänen ja Susan Kurosen tapaamisesta, ei tahdottaisi sulattaa.

Turun yliopiston poliittisen historian tutkija Mari K. Niemi sanoo, että poliitikkojen suurin virhe on valehtelu.

-Pahin mahdollinen vaihtoehto on valita niin sanottu hiihtoliittometodi, jossa pikku hiljaa asioita paljastuu ja asia pysyy esillä hyvin pitkään. Jos kansalaisille jää vaikutelma, että poliitikko on salannut jotain tai valehdellut, niin tämä on syöksykierteen alku.

Ulkoministerin tekstariystävä Johanna Tukiainen sanoo 45 minuuttia -ohjelmalle, että ulkoministeri valehtelee väittäessään tekstittelyn koskeneen työasioita.

-Viesit olivat hyvin ehdottelevia.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme