Mainos
Mainos

2.12. Dekkaristi-poliisi pahuutta pohtimassa

Miksi nykypäivän kauhistuttavimmat rikokset ovat tavallisten ihmisten tekemiä? Entä miksi kaikki haluavat julkisuutta hinnalla millä hyvänsä?

Näitä kysymyksiä pohtii teoksissaan rikosromaanien kirjoittaja Marko Kilpi, jota myös uudeksi Matti Yrjänä Joensuuksi on tituleerattu.

Mieluiten Kilpi olisi kuitenkin ihan oma itsensä: kuopiolainen kirjailija, vanhempi konstaapeli ja neljän lapsen isä. Finlandia-palkintoehdokkuus tuli rikosromaanista Kadotetut.

Vaikka palkinto ei tällä kertaa osunut kohdalle, Kilpi pitää jo ehdokkuutta merkittävänä. Ensi kertaa rikosromaani pääsi tavoittelemaan Finlandiaa.

Miksi paha ei pysy kurissa?

-Kaikissa ihmisissä on hyvää ja pahaa, mutta miksi joskus ihan tavallinen veronmaksaja ei saa pahaa pidetyksi kurissa, Kilpi miettii.

-Tuossa Kadotetut-kirjassa sitäkin pohdiskelen. Poliisintyössäni törmään tapauksiin, joissa ihan tavallisesta ihmisestä purkautuu käsittämätöntä pahuutta, pohjatonta julmuutta. Voi olla, että ihmisellä ei ole entuudestaan parkkisakkojakaan, ja yhtäkkiä hän saattaa surmata koko perheensä.

-Pistää mietityttämään, että jo alle kymmenvuotiailla on itsetuhoisia ajatuksia. Minun mielestäni ei semmoisia ennen ollut. Ja ylipäätään itsetuhoisuus on nykyään trendikästä, kertoo järjestyspoliisina täysipäiväisesti työskentelevä Kilpi.

-Meillä ei enää sellaista työvuoroa ole, missä ei tulisi itsemurhaa vastaan, tai ainakin sillä uhkailua.

-Poliisintyössä huomaa, että aika monia ongelmia syntyy siitä, että ei oikein osata olla vanhempia. Ei ole rajoja eikä rakkautta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme