Mainos
Mainos

2.12. Hehtaarikaupalla tyhjiä tiloja

Ruuhka-Suomessa valitetaan usein asunto- ja tonttipulaa. Kaupunkien vuokrajonoissa seisoo kymmeniätuhansia ja kokonaan asunnottomia on useita tuhansia ihmisiä.

Siksi onkin yllättävää, että pääkaupunkiseudulla on jopa miljoonia neliömetrejä täysin tyhjää tilaa.

Jokaisella tyhjällä talolla ja asunnolla on oma tarinansa. Asuntoja jää tyhjilleen remontin takia, perinnönjaon ajaksi, huonon kunnon tai huonon sijainnin vuoksi. Osaa käytetään kakkosasuntona. Kaikkiin ei löydy asukkaita. On niitäkin, joihin asukkaita ei edes etsitä. Osaa kiinteistöistä pidetään tyhjillään siksi, että tyhjänäkin niiden arvo tai tontin arvo nousee.

Pääkaupunkiseudulla on ollut tyhjää toimitilaa satojatuhansia neliömetrejä jo nousukaudella. Nyt tyhjillään on vajaat 900 tuhatta neliömetriä toimitilaa.

- Markkinatilanne on tiukka. Myydä saa kovasti, NCC:n markkinointijohtaja Reijo Päärni kertoo.

- Toimitilamarkkinat ovat samankaltaiset kuin autobisneksessä tai kännykkäbisneksessä. Tehdään uusia malleja, jotka vastaavat tulevaisuuden tarpeisiin. Yritykset haluavat vaihtaa tiloja, ja silloin ne vanhat jäävät pois kuvioista.

45 minuuttia selvitti, mitä tyhjän tilan määrästä pääkaupunkiseudulla tiedetään. Tulos oli yllättävä. Ainakin sellaiselle nuorelle, joka on asunnottomana joutunut asumaan kavereidensa nurkissa.

- En vain ymmärrä, miksi sitä tilaa pidetään tyhjillään. Se ratkaisisi niin paljon ongelmia, jos edes osa tuosta tyhjästä tilasta otettaisiin käyttöön, opiskelija Huukka Polvinen sanoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme