Mainos
Mainos

2.12. Kyläläiset vastaan Fortum

Pienessä Tarvasjoen Kallelan kylässä Varsinais-Suomessa asukkaat ovat ryhtyneet taistelemaan sähköyhtiö Fortumin suunnitelmia vastaan. Fortum Sähkönsiirto Oy haluaa rakentaa uuden jämerän voimalinjan halkomaan aluetta.

Asukkaiden mielestä hanke romuttaisi sekä kulttuurimaisemaa että alueen luontoyrittäjien elinkeinoa. Maita käytetään muun muassa luomuviljelyyn, luontomatkailuun, taideleireihin ja hevosterapiaan.

Huoli maisemasta

- Minulla käy täällä sekä hevosia että ihmisiä terapiassa. Maisemat, metsät ja polut ovat tervehdyttävä voima. Jos voimalinja tulee, ei täällä maisemia enää voi ihailla. Se on kuin olisi Olkiluodon alla, kertoo hevostalliyrittäjä Asta Seppälä.

Kapinaliikkeen taustalla on seutukaavaan noin kaksikymmentä vuotta sitten tehty linjaus. Siinä voimalinja kulkee naapurikunta Marttilan puolella. Kyläläiset eivät ole mielestään saaneet riittäviä perusteita sille, miksi Fortum ei noudata asiassa seutukaavaa.

- Jos linjaus voi heittää melkein neljä kilometriä, mitä merkitystä näillä kaavoilla on? Voidaan sitten lopettaa kaikki kaavatyöryhmät ja säästää nekin rahat, puuskahtaa luomuviljelijä Minna Hallanheimo.

Maanomistajat syyttävät Fortumia ylimielisyydestä ja painostamisesta.

Heidän mukaansa viime keväänä käydyissä maanluovutusneuvotteluissa annettiin ymmärtää, että asiasta pitäisi päättää nopeasti.

- Luovutussopimukseen liittyvät paperit annettiin mukaan. Sitten myöhemmin soitettiin perään noin puoli yhdeksän aikaan illalla. He kyselivät, että laitetaanko nyt nimet paperiin, Olli Hallanheimo hämmästelee.

Fortum ihmettelee myöhäistä heräämistä

Fortum kiistää painostuksen ja vakuuttaa, että Tarvasjoella voimalinja-asiassa on toimittu normaalilla tavalla. Fortum Sähkönsiirto Oy:n toimitusjohtaja Ari Koponen ihmettelee, miksi kapinaliike on syntynyt nyt - pari vuotta kestäneen suunnittelun loppumetreillä.

- Keväällä me sovimme maanomistajien kanssa linjauksen yksityiskohdista. Nyt kuulemme, että kaikki ei olekaan kunnossa. Tietysti se kummastuttaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme