Mainos
Mainos

2.5. Konna käytti korttia Manhattanilla

Luotto- ja pankkikorttien kopiointi on kasvava rikollisuuden muoto. Viime vuonna siitä jäi kiinni viisi kertaa enemmän rikollisia kuin vuotta aikaisemmin.

Ulkomailta saapuneet liigat kopioivat korttien tiedot ja lähettävät ne eteenpäin, usein Yhdysvaltoihin. Siellä rahaa on mahdollista nostaa pelkän magneettijuovan tietojen ja pin-koodin avulla.

Ruotsissa pankkiautomaatit suojattiin viime vuonna ja rikollisliigat siirtyivät Suomen puolelle. Rikolliset kiinnittävät automaatteihin niin kutsutun skimmauslaitteen, joka kopioi maksukortin magneettijuovan. Samalla piilokamera kuvaa videolle tunnusluvun, ellei asiakas suojaa sitä.

Suomessa ja useimmissa Euroopan maissa ei kopioilla voi nostaa rahaa, koska euroalueella on käytössä sirukortit. Niiden tietoja ei toistaiseksi ole onnistuttu kopioimaan.

Viime syksynä Suomessa jäi kiinni bulgarialainen ja romanialainen kopiointiliiga. Yhdysvaltain lisäksi kopioiduilla korteilla on nostettu rahaa ainakin joissakin Afrikan maissa sekä Jordaniassa, Bulgariassa ja Romaniassa.

Toimittaja Risto Rumpunen huomasi viime lokakuussa, että hänen kopioidulla kortillaan oli yritetty kuusi kertaa nostaa rahaa Manhattanilla, New Yorkissa. Rumpunen oli samaan aikaan Suomessa.

Tapahtuman seurauksena syntynyt juttu nähdään keskiviikkona 45 minuuttia -ohjelmassa.

Kuinka kortti suljetaan

Jos korttisi katoaa tai varastetaan tai epäilet, että se on kopioitu, on tärkeää että ilmoitat siitä välittömästi pankkien sulkupalveluun tai kortin myöntäneen yhtiön ilmoittamaan sulkunumeroon.

Pankkien sulkupalvelussa voidaan sulkea kaikkien suomalaisten pankkien pankkikortit, yhdistelmäkortit ja myös pelkät Visa- tai MasterCard -kortit. Palvelu toimii ympäri vuorokauden numerossa 020 333 (ulkomailta soitettaessa numero on +358 20 333). Numero on hyvä tallettaa matkapuhelimen muistiin.

Miltä tuntuu, kun kortti kopioidaan?

Toimittaja Risto Rumpunen kertoo, kuinka hänelle kävi, kun pankkikortti kopioitiin.

Oli synkkä ja sateinen lokakuun 14. päivän ilta 2011, kun päätin espanjan tunnin jälkeen piipahtaa juomaan tuopillisen. Kävelin pankkiautomaatille Helsingin keskustassa. Yrittäessäni nostaa rahaa tililtäni Visa Electron kortilla, automaatti ilmoitti yllättäen, ettei tililläni ollut katetta. Outo juttu, sillä olin aamulla varmistanut, että siellä olisi pitänyt olla vähintään parikymppiä.

Tarkistin saman tien tilini saldon. Se kertoi, että tililtäni oli nostettu rahaa 32 euroa 29 senttiä osoitteessa 1411 Broadway. Kävin mielessäni läpi kaikki ostokset, joita olisin voinut tehdä internetissä. Muistelin olinko ostanut jotain jostain kaupasta, jonka nimi oli trendikäs osoite Manhattanilla. Mieleeni ei tullut mitään, eikä rahaa ollut edes kahta kymppiä, joten tuoppi jäi juomatta.

Jotakin oli pielessä

Illalla kotona tarkistin maksutiedot internetpankista. Jotakin oli pielessä. Lähetin yöllä tiedustelun pankkiin sähköpostilla ja soitin seuraavana aamuna pankin sulkupalveluun. Pankin palvelunumerosta kysyttiin kohteliaasti, koska olin palannut New Yorkista. Kerroin käyneeni Manhattanilla viimeksi viisitoista vuotta sitten. Keskustelun aikana pankkivirkailija havaitsi tiedon, jonka mukaan tililtäni oli yritetty nostaa rahaa saman päivän aikana sekä Helsingissä että Manhattanilla.

Pankista kehotettiin tekemään asiasta rikosilmoitus. Pankki ilmoitti korvaavansa tappion, mutta minun piti tehdä sitä varten ensin rikosilmoitus. Poliisiasemalla rikospoliisi epäili, että korttini oli todennäköisesti kopioitu samana päivänä, kun yritin nostaa rahaa kortillani onnistumatta siinä. Yritin muistella missä olin rahat nostanut ja missä korttini olisi voitu kopioida, mutta mieleen ei tullut mitään.

Kuusi nostoa tai nostoyritystä

Sain Nordeasta yksityiskohtaisen ja sekunnintarkan luettelon, missä ja milloin kopioidulla kortillani oli yritetty nostaa rahaa Manhattanilla. Nordean listassa kellonajat ilmoitetaan emoyhtiön eli Ruotsin aikojen mukaan. Manhattanilla nostot ja nostoyritykset olivat tapahtuneet aamulla kello yhdeksän ja kymmenen välillä osoitteissa 305 7th Avenue ja 1411 Broadway. Yksi nostoyritys on tehty päivää myöhemmin seitsemän aikaan illalla osoitteessa 162 5th ja 21Street.

Tässä tapauksessa onni onnettomuudessa oli, että rikolliset yrittivät varastaa tyhjäntaskulta toimittajalta. Ensimmäisellä kerralla konnat yrittivät nostaa 400 dollaria, mutta koska tililläni ei ollut niin paljon rahaa, yritys epäonnistui. Sen jälkeen he yrittivät ja onnistuivat kahdesti nostamaan kaksi kertaa 32,29 dollaria. Rikollisten saaliksi jäi kaksi kertaa 64,58 euroa.

Jenkkipoliisi vähätteli

Tätä kirjoittaessani en vielä tiedä, kuinka tai missä korttini on kopioitu. Viime vuonna käytin korttiani vain Etelä-Suomessa ja kolmen päivän aikana Rovaniemellä. Edellisvuonna asuin kolme kuukautta Irlannissa. Suomessa rikosilmoituksen voi esitäyttää usein internetin kautta, mutta New Yorkissa sitä ei voi tehdä, vaan on mentävä paikan päälle. Kun soitin New Yorkin poliisiasemalle ilmoittaakseni, että rahani oli viety Manhattanilla samaan aikaan kun olin itse Helsingissä, puheluun vastasi monen soiton siirron jälkeen todennäköisesti yövuoron uuvuttama etsivä.

Kello oli noin seitsemän aikaa paikallista aikaa, kun NYPD:n etsivä vastasi puhelimeen. Hän vannotti, etten voi tehdä rikosilmoitusta internetissä enkä puhelimessa, enkä missään nimessä saisi levitellä tietojani. Koska summa oli niin pieni, hän kehotti minua saman tien unohtamaan koko jutun, ettei kokemani vääryys alkaisi syödä miestä.

Katso Risto Rumpusen juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme