Mainos
Mainos

20.04. Nuoret velkakierteessä

Lähes 32 tuhannella alle 25-vuotiaalla suomalaisella on maksuhäiriömerkintä luottotietorekisterissä. Esimerkiksi kännykkälaskut on jätetty maksamatta tai on otettu kulutusluotto miettimättä takaisinmaksua. Nuorten ja erityisesti nuorten naisten maksuhäiriöt ovat lisääntyneet kymmenen viime vuoden aikana hieman enemmän kuin vanhempien ikäryhmien.

Forssan seudulla nuorten maksuhäiriöitä yritetään ehkäistä ennalta tietoiskuilla, joita jäjestetään peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille. Paikallisen pankin sijoitusneuvoja ja ulosottomies kiertävät kouluissa puhumassa rahankäytöstä, jotta nuoret eivät tietämättämyyttään tai ajattelemattomuuttaan hankaloittaisi tulevaisuuttaan.

Huumeitten korvaushoito auttaa

Huumausaineiden korvaushoitoja on annettu opiaattiriippuvaisille Suomessa kymmenen vuotta. Tuoreen tutkimuksen mukaan kolme neljästä hoidon aloittaneesta oli puolentoista vuoden kuluttua pysynyt erossa opiaateista.

Korvaushoidot herättävät silti yhä ristiriitaisia mielipiteitä lääkärikunnassa. Osa lääkäreistä pitää vääränä sitä, että huumeiden käyttäjälle annetaan lääkintätarkoituksessa samankaltaista ainetta kuin mihin hän on koukussa.

Korvaushoidot tekevät lähes normaalin elämän mahdolliseksi narkomaanille. Vaikka lääkkeet ovat kalliita, rahaa säästyy sosiaalimenoista ja toteutumatta jäävästä rikollisuudesta.

Mariinski-ilmiö Helsingissä

Pietarin Mariinski-teatteri on maailmankuulu ooppera- ja balettinäyttämö. Kotiteatteri on menossa kahdeksi vuodeksi remonttiin, ja sen takia Mariinski esiintyy yhä enemmän ulkomailla.

Helsinki on yksi tärkeä tukikohta. Täällä Mariinski esintyy Aleksanterin teatterissa, entisessä Bulevardin oopperatalossa, joka rakennettiin aikoinaan tsaarin rahoilla venäläiseksi varuskuntateatteriksi.

Vaikka näyttömö on pieni, se sopii erinomaisesti kamarioopperoiden ja pienimuotoisten balettien esityspaikaksi. Mariinskin esitykset ovat huippuluokkaa, mutta kulissien takana on kiire.

Assyrialaiset jyräävät ruotsalaisilla jalkapallokentillä

Maahanmuuttajista koostuva jalkapallojoukkue Assyriska on tehnyt Ruotsissa urheiluhistoriaa nousemalla jalkapalloilun pääsarjaan.

Tuoreen kyselyn mukaan tämä useista kansallisuuksista koostuva joukkue on pääsarjan mielenkiintoisin - ja seuran sponsoritulotkin ovat tänä vuonna kaksinkertaistuneet. Joukkueella on tietysti myös uskolliset faninsa.

Nuoret naiset viinavaarassa

Alkoholin kulutus kasvoi viime vuonna kymmenen prosenttia. Samalla on lisääntynyt nuorten aikuisten naisten juominen.

Naisten alkoholismia on usein vaikea huomata, koska monilla alkoholiongelmaisilla nuorilla naisilla näyttää päällisin puolin kaikki olevan hyvin. Kulissien takana tilanne on vallan toinen. A-klinikoilla on jo havaittu, että asiakkaiksi tulee entistä enemmän nuoria naisia.

Tekopyhyys ärsyttää Sofi Oksasta

Sofi Oksanen on 28-vuotias kirjailija, gootti ja dramaturgian opiskelija, joka herättää suuria tunteita ja paljon ennakkoluuloja.

Oksaselle kirjoittaminen on yhteiskunnallisista epäkohdista puhumista ja niihin vaikuttamista. Sen takia häntä kiinnostaa aiheena valta, sekä yhteiskunnallisella tasolla että ihmissuhteissa.

Esikoisteos Stalinin lehmät kuvasi Neuvosto-Viroa ja syömishäiriöitä. Syksyllä ilmestyvä uutuus käsittelee seksikauppaa, seksuaalisia vähemmistöjä ja mielenterveyden häiriöitä.

Oksasen mielestä aihepiiri on haastava, koska seksistä on vaikea kirjoittaa hyvin.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme