Mainos
Mainos

20.10. Arkkipiispasta tuli kriisijohtaja

Viime keväänä vain yhdentoista äänen enemmistöllä arkkipiispaksi valittu Kari Mäkinen ehti hoitaa istuintaan vain puoli vuotta, kun vastaan tuli vakava julkisuuskriisi.

TV 2:n kohutun homoillan jälkeen netin Eroa kirkosta -nappula on hehkunut punaisena. Julkisuuteen vielä melko tottumaton arkkipiispa on viime päivät juossut kanavalta toiselle kertomassa, ettei hän hyväksy lainkaan homojen ihmisarvoa lyttääviä kommentteja.

- Homous ei ole synti. Homoseksuaalisuus on osa ihmisen identiteettiä. Räsäsläiset eivät edusta kirkkoa, on Mäkinen toistanut.

Mitä tämä auttaa? Ensi vaikutelma on se, ettei juuri mitään. Mäkinen on maltillinen ja humaani filosofi, joka huokaa, ettei yksi mies tässä tilanteessa paljoa voi tehdä. Arkkipiispa ei todellakaan ole mikään kirkon toimitusjohtaja - eikä ihmisiä voi pakottaa pysymään kirkossa.

Ristiriitoja kansankirkossa

Evankelisluterilainen kirkko on vielä siinä määrin kansankirkko, että se on täynnä ristiriitoja - ja täynnä erilaisia ääniä. Seurakuntien arkityötä esimerkiksi lasten taikka vanhusten hyväksi homokeskustelu ei liikuta vähääkään.

Isot julkiset linjaukset tekee kirkon parlamentti, kirkolliskokous, jossa istuu seurakunnista valittuina 96 pappia ja maallikkoa. Piispat ovat jo esittäneet kirkolliskokouksen hyväksyttäväksi homoparien rukouskaavaa.

Kirkolliskokous voi kävellä piispojen yli mennen tulllen - täysin erilaisista syistä. Konservatiivien mielestä kirkon ei pidä homoutta hyväksyä. Liberaalien mielestä rukouskaava on mitätön askel, samantien pitäisi mennä perille asti ja siunata homoparit alttarilla.

- Ketään ei saisi tuomita, eikä kummankaan siiven pitäisi erota kirkosta, toivoo arkkipiispa Mäkinen.

Eikö tuollainen näkemys johda ympäripyöreään joka suuntaan kumarteluun, jos arkkipiispa oikeasti haluaa puolustaa homoja. Miksei Mäkinen uskalla oikeasti ärähtää ja vaatia räsäsläisiä ojennukseen asiassa, jonka suuri osa kirkkokansaa kokee sortona.

- Kyllähän minä tässä sanon suoraan, että kaikille ihmisille kuuluvat kaikki perusoikeudet sukupuolisesta suuntautumisesta huolimatta, selittää Mäkinen.

Katso Kari Pyrhösen juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme