Mainos
Mainos

20.10. Asumisneuvoja yrittää estää häädöt

Noin puolet suomalaisista asuu kerrostalossa, jossa jokaisella on monta naapuria. Taloissa on vaikea ratkaista tilanteita, joissa jonkun naapurin mielenterveys järkkyy tai päihteidenkäyttö lisääntyy.

Musiikki pauhaa yökaudet, naapuri unohtaa siivouksen ja rapussa ravaa outoa porukkaa. Kun kotitalo muuttuu rauhattomaksi, ottavat asukkaat yhteyttä isännöitsijään. Isännöitsijän on kuitenkin usein vaikea ratkaista talon sosiaalisia ongelmia.

Viime vuosina on kehitetty sosiaalista isännöintiä, joka pyrkii sovittelemaan nimenomaan kerrostalojen sosiaalisia ongelmia. Helsingissä tätä työtä tekevät asumisneuvojat, jotka ovat tekemisissä tyypillisesti juuri päihde- ja mielenterveysongelmaisten kanssa.

Asumisneuvojalle voi soittaa niin asukas itse kuin isännöitsijä tai naapurikin. Usein yhteydenoton syy on häiritsevä elämä tai maksamatta jääneet vuokrat.

Kun elämäntilanne muuttuu

Asumisneuvojat tapaavat työssään paljon myös ihmisiä, joiden elämäntilanne on yhtäkkiä muuttunut huonommaksi.

- Kenelle tahansa saattaa tulla vastaan avioero, puolison kuolema tai jokin muu aivan yllättävä tilanne. Myös silloin meiltä saa neuvoa siitä, miten lähteä eteenpäin, kertoo asumisneuvoja SatuSaukko Helsingin kaupungin sosiaalivirastosta.

Asumisneuvojat menevät vierailuille asukkaiden kotiin ja suunnittelevat hänen kanssaan, kuinka vaikeat tilanteet saataisiin ratkaistua. Usein asumisneuvoja ohjaa asukasta hakemaan hoitoa ongelmiinsa tai hakemaan taloudellista tukea.

- Tuet ovat jääneet jälkeen niin, että moni ei enää pärjää. Kovimmilla ovat pienipalkkaiset yksinhuoltajat, Saukko sanoo.

Kun asukas saa apua kotiin, se estää usein luisumisen vielä pahempaan tilanteeseen. Asumisneuvojien yksi tavoite on estää häätöjä.

- Ihmiset ovat lähes poikkeuksetta mukavia kun he tietävät, että heitä pyritään auttamaan, Saukko sanoo.

Katso Elisa Tikkasen juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme