Mainos
Mainos

20.10. Naiset ahtaalla Pakistanin tulva-alueilla

Pakistanissa heinäkuun lopussa alkaneissa tulvissa kuoli noin kaksituhatta ihmistä. Kotinsa menetti kaksikymmentä miljoonaa perhettä. Paitsi koteja tulva tuhosi myös peltoja, siemenvarastoja ja tieverkostoa.

Tulvien alkaessa viiden vuoden takaisen maanjäristyksen jälleenrakennus oli vielä pahasti kesken. Taloudellisten vahinkojen on laskettu nousevan yli seitsemään miljardiin dollariin.

Fundamentalismin tyyssijoilla

Tulvat alkoivat maan pohjoisosassa sijaitsevasta Mansehran maakunnasta. Mansehra on Pakistanin kaikkein konservatiivisinta aluetta, se sijaitsee aivan Talibanien hallitseman Swatin laakson naapurissa.

Fundamentalistinen islam näkyy alueella selvästi, naisia ei liiku lainkaan katukuvassa. Heidän elämänsä on rajoitettu sisätiloihin. Jopa lääkärissä käy sairastuneen naisen puolesta hänen aviomiehensä. Lääkäri arvaa taudin ja hoidon miehen kuvailemien oireiden perusteella.

Hurja syntyvyys

Tulvakylien väestö on kaikkein köyhintä kansanosaa. Monessa kylässä luku- ja kirjoitustaidottomia on jopa yhdeksän kymmenestä asukkaasta. Kaikki lukutaitoiset ovat miehiä, koska naiset eivät käy koulua. Naisten tehtävänä on synnyttää, perheissä kymmenen lasta on pikemmin sääntö kuin poikkeus.

Väkiluvun hallitsematon kasvu on YK:n arvion mukaan yksi Pakistanin valtion suurimpia haasteita tulevaisuudessa. Syntyvyys on niin runsasta, että arvioiden mukaan 180 miljoonaisen kansakunnan väkiluku on vuoteen 2030 mennessä yli kolmesataa miljoonaa.

Katso Tuula Malinin juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme