Mainos
Mainos

20.2. Tuhansille astma homepäiväkodeista

Kuusivuotias Viivi Kantola leikkii nukkekodilla kotonaan Raisiossa. On perjantaipäivä, ja Viivinkin pitäisi olla päiväkodissa. Sinne Viiviä ei kuitenkaan enää viedä pari viikkoa sitten todetun astman takia. Samassa päiväkodissa myös moni muu lapsi on viime vuosina saanut oireita ja sairastunut astmaan.

-Jos lasketaan, että 20 prosenttia lasten astmoista johtuisi homealtistuksesta, niin luku on kymmenentuhannen luokkaa valtakunnassa, sanoo kosteusongelmia pitkään tutkinut Tuula Putus Turun yliopistosta.

Julkisista rakennuksista sekä koulujen että sairaaloiden homeongelmaa on yritetty selvittää valtakunnallisilla tutkimuksilla. Päiväkodeista vastaavat tutkimukset puuttuvat edelleen. Tutkijat kuitenkin arvioivat, että jopa 70 prosenttia päiväkodeista kärsii jonkinasteisista kosteusongelmista.

Tutkimuksia ja käytännön kokemuksia

45 minuuttia -ohjelman studiossa päiväkotien homeongelmista keskustelevat professori Kari Reijula Työterveyslaitoksesta ja Lastentarhanopettajaliiton hallituksen jäsen Riitta Silvonen-Tolvanen.

-Meillä on Etelä-Suomesta selvitys, jonka mukaan yli puolessa julkisista rakennuksista, tässä tapauksessa päiväkodeissa, on merkittäviä kosteusvaurioita, kertoo Kari Reijula.

- Ne kaipaavat viipymättä tutkimusta ja korjausta, Reijula jatkaa.

Riitta Silvonen-Tolvasen mielestä asioihin pitää puuttua paikallisesti ja välittömästi, kun kosteusongelmia havaitaan. Ei pidä odottaa valtakunnallisten selvitysten valmistumista.

Silvonen-Tolvanen itse altistui työpaikallaan Kuopiossa kosteusvauriohomeelle ja sai astman. Hän joutui jäämään pois päiväkodin johtajan toimesta.

Työkaluja puuttuu

Professori Reijulan mukaan työterveyshuollosta puuttuu yhä työkaluja työntekijöiden ja lasten tutkimiseksi.

-Valitettavasti vaikeassa homevauriotilanteessa tulee tulkintaeroja tutkimustuloksista, kuten jutussa kuulimme.

-Tämä osoittaa haasteen vaikeuden. Meillä on vielä tie kuljettavana, ennen kuin lopullisia vastauksia saadaan, Reijula sanoo.

Kuopiossa sisäilmaohje

-Kuopiossa on tehty sisäilmaohje. Siinä on käytännön ohjeita työntekijälle, esimiehelle ja tekniselle toimelle. Asia on vastuutettu jokaiselle, niin kuin kuuluukin. Ohjetta on noudatettu useamman vuoden ajan, kertoo Ritva Silvonen-Tolvanen.

Reijula puolestaan rohkaisee kaupunkeja ja kuntia perustamaan sisäilmaryhmiä. Niissä olisivat edustettuina kaikki julkisen sektorin tahot, joita asia koskee.

Työterveyslaitoksen mukaan tarvitaan viitearvoja siitä, minkä verran mikrobeja työpaikkojen sisäilmassa saa olla.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme