Mainos
Mainos

21.10. Jörn Donnerilla monta rautaa tulessa

Tarina petoksesta ja itsepetoksesta sai Jörn Donnerin palaamaan 25 vuoden ohjaustauon jälkeen kameran taakse. Kuulustelu-elokuva kertoo neuvostovakooja Kerttu Nuortevan tarinan.

Elokuvan tyylissä näkyy Ingmar Bergmanin vaikutus. Ruotsalaisen elokuvan mestari oli Donnerin pitkäaikainen ystävä ja kollega.

-Ajatus siitä, että kamera ei juuri liiku ja pysytään samassa kuvassa, se on kyllä Bergmanilta, sanoo Donner.

Bergmanin persoona ja taide on puhkianalysoitu. Donner sanoo, että joku sattaa tehdä vaikkapa lyhytelokuvan Bergmanista kokkina, vaikka tämä ei osannutkaan tehdä ruokaa.

Donner suunnitteli vuosia kirjaa Bergmanista, mutta ei halunnut luoda uutta tulkintaa monien entisten jatkoksi. Hän päätti kirjoittaa muistelman omasta suhteestaan Bergmaniin ja Ruotsiin. Ruotsissa kirja on saanut innostuneen vastaanoton.

Omasta urastaan elokuvantekijänä, kirjailijana ja poliitikkona Donner toteaa, että hyvät ja huonot onnet ovat hänen elämässään menneet tasan.

Parhaillaan Donner käsikirjoittaa tv-dokumenttisarjaa Mannerheimista.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme