Mainos
Mainos

21.2. Manillaköysi säväyttää yhä

Kirjailija, akateemikko Veijo Meri on hyvinkin ansainnut kansalliskirjailijan arvonimen, vaikka hän itse sitä vieroksuu.

Manillaköysi on Meren ensimmäinen romaani. Se ilmestyi vuonna 1957 ja sitä pidetään edelleen yhtenä suomalaisen modernin kirjallisuuden läpimurtoteoksista. Teos saa sisältönsä ja muotonsa siitä, kun sotamies Joose Keppilä löytää huoltotieltä kymmenen syltä pitkän käyttökelpoisen köydenpätkän ja päättää viedä sen lomalla vaimolleen pyykkinaruksi.

Teosta on vaikea sovittaa mihinkään kirjallisuuden lajiin. Veijo Meri antoi sen alanimeksi groteski. Ja sitä se on - groteski näkökulma sodan mielettömyyteen.

Manillaköysi tyrmäsi lukijansa aikanaan ja hämmentää edelleen. Teos täyttää 50 vuotta ja tulee Helsingin kaupunginteatteriin ensimmäistä kertaa näyttämöversiona maaliskuun alussa. Tähän mennessä kirja on käännetty 22 kielelle, muun muassa venäjäksi, hepreaksi ja arabiaksi.

Veijo Meri on kirjoittanut novelleja, romaaneja, runoja, näytelmiä, kuunnelmia, esseitä, elämäkertoja, tutkielmia ja kirjasarjan Suomen historiasta. Hän on pohtinut sanojen syntyä, suomentanut Sofoklesta, Villonia, Shakespearea, Molièrea ja Strinbergiä.

Akateemikko Veijo Meri on 78-vuotias ja edelleen vahvassa luomisvireessä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme