Mainos
Mainos

21.3. Suuri Journalistipalkinto

Suuren Journalistipalkinnon saajat on julkistettu. Voittajat valittiin kolmessa kilpailukategoriassa: vuoden juttu, vuoden journalistinen teko sekä vuoden journalisti. Tänä vuonna myös yleisö valitsi suosikkinsa ensimmäistä kertaa.

Vuoden jutuksi valittiin toimittaja Arja Paanasen valelääkäripaljastukset Ilta-Sanomissa. Paananen paljasti marraskuussa kaksi valelääkäriä.

- Paanasen huolellinen ja sinnikäs tutkiva journalismi toi esiin valelääkäreiden uskomattomat taustat sekä paljasti pahoja puutteita lääkäreiden valvonnassa ja viranomaisten toiminnassa. Artikkeleiden ansioista valelääkärit saatiin pois hoitotehtävistä ja lääkäreiden valvontaa ryhdyttiin parantamaan, palkintolautakunta perusteli valintaa.

Palkinnon saanut Paananen intoutui miettimään myös valetoimittajien mahdollisuutta.

Ei sellaista voi olla, jos tekee työnsä eettisesti ja kunnialla. Paananen perusteli väitettään sillä, että toisin kuin lääkärinä, toimittajana ei välttämättä tarvita suoritettua tutkintoa - riittää kun työnsä tekee hyvin.

Vuoden jutuksi olivat lisäksi ehdolla toimittaja Ami Assulin YLE TV2:n Silminnäkijä-ohjelmasta ja toimittaja Lauri Martinmäki jutusta yksityisistä terveys- ja hoivapalveluista Keskisuomalaisessa.

Arasta aiheesta vuoden journalistinen teko

Vuoden journalistisesta teosta palkittiin toimittaja Susanna Kemppainen ja päätoimittaja Markku Mantila Kalevasta jutuista vanhoillislestadiolaisten piirissä paljastuneista lasten hyväksikäyttötapauksista.

Kemppaisen mukaan suljetun uskonnollisen yhteisön salaisuuksien selvittäminen oli vaikeaa. Uutisoinnilla oli merkittäviä seurauksia lehdelle, mikä näkyy yhä muun muassa lovena tilausmäärässä.

Ehdolla vuoden journalistiseksi teoksi olivat lisäksi toimittaja Ilkka Kulmala ja toimittaja Tero Karjalainen Keskisuomalaisesta pitkien juttujen nostamisesta kunniaan ja päätoimittaja Mari Paalosalo-Jussinmäki ja Art Director Liisa Karttunen Oliviasta Oma Olivia -projektista.

Vuoden journalisti taitaa kovat faktat ja koskettavat tarinat

Vuoden journalistiksi valittiin toimittaja Anu Nousiainen Helsingin Sanomien Kuukausiliitteestä.

- Anu Nousiainen yhdistää kiinnostavat aiheet, isot teemat ja kovat faktat koskettaviin yksilökohtaloihin, palkintoraati perusteli.

-Tekstit ovat huolellisesti rakennettuja ja taitavasti kirjoitettuja - pitkissäkin jutuissa jännite säilyy ja tarinat pitävät otteessaan, raati jatkoi.

Vuoden journalisti -palkinnon saajaksi olivat voittajan lisäksi ehdolla toimittaja Risto Lindstedt Suomen Kuvalehdestä ja toimittaja Esa Mäkinen Helsingin Sanomista.

Palkinnot ovat suuruudeltaan 7 500 euroa. Ehdotuksia palkinnon saajiksi tuli kaikkien aikojen ennätysmäärä, 343.

Yleisön suosikki

Yleisö on saanut tänä vuonna ensimmäistä kertaa valita suosikkinsa Suuren Journalistipalkinnon saajaksi. Äänestys totetutettiin Facebookissa.

Yleisön suosikiksi nousi Ami Assulinin juttu "Kouluampujaksi leimattu" YLE TV2:n Silminnäkijä-ohjelmasta.

Juttu kertoi koulukiusatun Samuli Saarisen tarinan, jonka elämän hätäkeskukseen tehty ilmoitus mullisti.

Ilmoituksessa todettiin perättömästi, että "Samuli Saarinen lähestyy aseen kanssa koulua".

Jutussa pohdittiin muun muassa sitä, miksi kesti niin kauan selvittää, oliko uhkaus todellinen. Jutulla heräteltiin myös ajattelemaan, mitä ajattelemattomasta läpästä voi seurata.

Assulin palkittiin taulutietokoneella.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme