Mainos
Mainos

21.4. Pitkä tie luistelun huipulle

Taitoluistelu on urheilulaji, jonka harjoittelu on aloitettava melkein heti kun on oppinut kävelemään ja puhumaan, jos tähtää lajin huipulle. Venäjä on vuosikymmenien ajan hallinnut taitoluistelun huippua ja kahminut yleensä kirkkaimmat mitalit arvokisoista. Venäläisten valta-asema on nyt kuitenkin uhattuna aasialaisten noustua palkintopallien korkeimmille korokkeille.

Venäjä ei kuitenkaan luovuta. Vancouverin pettymykset on unohdettu ja katseet kohdistettu Sotshin talviolympialaisiin neljän vuoden päästä. Näin vakuuttaa Venäjän taitoluistelun voimahahmoihin kuuluva legendaarinen valmentaja Aleksei Mishin. Miesten taitoluistelua pitkään hallinnut ja näyttävän paluun tehnyt Jevgeni Plushenko on yksi Mishinin tallin kasvateista.

Mishin on valmentanut Plushenkoa hyvin nuoresta alkaen. Lahjakkaan Plushenkon piti muuttaa kotikaupungistaan Volgogradista Pietariin taitoluistelun takia. Samalla tavalla monet muutkin venäläiset nuoret taitoluistelijalupaukset joutuvat muuttamaan yksinään Pietariin voidakseen ammentaa Mishinin oppeja.

Haastavat hypyt

Mishinin erikoisala on hyppyvalmennus. Hän sanoo harjoitusmenetelmänsä perustuvan yksinkertaisesti fysiikan ja mekaniikan lakeihin, jotka pätevät myös hypyn aikana hurjasti ilmassa pyörivään taitoluistelijaan. Mishinin mielestä taitoluistelua pitäisi lajina viedä eteenpäin nimenomaan neloshypyillä, joita myös Jevgeni Plushenkon on nähty esittävän kilpailuohjelmissaan. Monet luistelijat eivät mielellään tee neloshyppyjä. Se johtuu on uudesta arviointijärjestelmästä, joka pudottaa pisteitä roimasti, jos hyppy epäonnistuu.

Venäjällä huipulle tähtäävä taitoluisteluvalmennus on edelleen armotonta kokopäivätyötä. Koulua nuori ei ehdi käydä, se suoritetaan kotiopetuksessa ja tenttimällä. Mutta jäällä saattaa päivässä kulua kuusikin tuntia. Moni näistä tulevaisuuden toivoista on saanut luistimet jalkaansa jo kolmevuotiaina.

45 minuuttia -ohjelma pääsi seuraamaan Mishinin valmennustuntia Pietarissa ja sai kutsun Mishinien kotiin. Aleksei Mishin ja hänen puolisonsa Tatjana Mishina, joilla molemmilla on vankka taitoluistelijatausta, työskentelevät valmentajina myös yhdessä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme