Mainos
Mainos

21.9. Salakuljetettua huumetta sylkenä suoneen

45 minuuttia tapasi "Jonin", joka on käyttänyt suonensisäisiä huumeita vasta lyhyen ajan. Hänelle ovat kuitenkin tulleet tutuksi tavat, joilla huumeita ja huumaavia lääkkeitä saa katukaupasta ja korvaushoidosta. Joni käyttää huumeena korvaushoitolääkettä, Suboxonea eli xonea. Hän ostaa katukaupasta myös Ranskasta tuotua Subutexiä eli subua. Molempia buprenorfiinilääkkeitä saa helposti, takaa Joni.

Viime viikon opioidiriippuvuushoitoa käsittelevän 45 minuuttia -ohjelman jälkeen narkomaanit ottivat toimitukseen yhteyttä. Huumaavien lääkkeiden saaminen korvaushoidosta on kuulemma helppoa. Käyttäjät arvioivat, että lähes kaikki korvaushoidossa olevat potilaat käyttävät lääkkeitä väärin tai myyvät niitä eteenpäin.

Väärinkäytön tavat ovat monenlaisia. Jos hoitohenkilökunta valvoo lääkkeenottoa, käyttäjä saattaa liuottaa saamansa lääkkeen suussa, mutta jättää syljen nielaisematta. Sitten käyttäjä sylkee liuoksen kuppiin ja antaa tai myy sen pistettäväksi jonkun muun suoneen.

Käyttäjätkin ihmettelivät, miksi lääkkeiden ja huumeidenkäyttäjille annetaan hoitona vain lääkettä ja huumeita.

- Sehän on kuin antaisi alkoholistille hoidoksi alkoholia, ihmetteli eräs huumeidenkäyttäjä.

Korvaushoitolääkkeitä määrätään käyttäjien mukaan nykyisin niin suurina annoksina, että harva tarvitsee lääkettä itse niin paljon. Näin korvaushoitolääkkeitä jää myös yli ja niitä voi myydä eteenpäin.

Jonille buprenorfiiniriippuvuus on syntynyt nopeasti. Ilman ainetta olo on karmea.

- Jos ainetta ei saa, särkee luissa asti. Sä haluat vaan tappaa ittes tai saada sitä kamaa lisää, Joni sanoo.

Hän sanoo haluavansa aineista eroon.

Katso Elisa Tikkasen juttu:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme