Mainos
Mainos

22.2. Mitä Kemijärven tukimiljoonilla saatiin?

Kemijärvellä liimapalkkitehdas hiljeni tammikuussa, kun Stora Enson piikki sulkeutui. Nyt Arktosin alueella tehdään lähinnä ylläpitotöitä eli aurataan lumia ja lämmitetään tiloja.

- Kyllä täällä on hiljaista, kun ihmisiä ei ole töissä ja koneet eivät käy. Me voimme kyllä yhdessä päivässä saada koneet käyntiin, jos vain käsky tulee, pohdiskelee projektipäällikkö Petri Huurinainen.

Arktosin liimapalkkitehdas tuli Kemijärvelle korvaamaan työpaikkoja, jotka Stora Enso vei mennessään.

Valtio tuki hanketta poikkeuksellisen suurella potilla. Erilaisia julkisia tukia on vuosien varrella annettu lähes kahdeksan miljoonaa euroa. Myös Stora Enso ja valtion rahoituslaitos Finnvera ovat sijoittaneet kymmeniä miljoonia euroja liimapalkkitehtaaseen. Vain harva sellutehtaan työntekijöistä tuli lopulta Arktosin palkkalistoille, eikä tuotantokaan koskaan päässyt kunnolla käyntiin.

Työ- ja elinkeinoministeriössä ei myönnetä, että veronmaksaja olisi rahansa hävinnyt. Toiveissa on edelleen, että noin 70 työpaikkaa saadaan pelastettua, kun vain jostain löytyisi uusi rahoittaja tai uusi yrittäjä.

- Eivät ne rahat ole hukkaan menneet. Sinne on kuitenkin saatu tehdas ja koneet, selittää ministeriön rakennemuutosjohtaja Anssi Paasivirta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme