Mainos
Mainos

22.2. Varakkaat vammaisjärjestöt RAY:n ainaisavustettavina

Raha-automaattiyhdistys jakaa vuosittain valtion pelimonopolilla kerättyjä varoja avustuksina sosiaali- ja terveysalan järjestöille 300-400 miljoonan euron arvosta.

Avustettavia yhdistyksiä on kaikkiaan noin kahdeksansataa, mutta suurimmat avustussummat kulkeutuvat vuodesta toiseen Raha-automaattiyhdistyksen merkittävimmille jäsenjärjestöille. Niitä ovat esimerkiksi Invalidiliitto ja Näkövammaisten keskusliitto.

Voittoa tavoittelemattoman Invalidiliiton liikevoitto oli vuonna 2010 noin miljoona euroa ja Näkövammaisten keskusliiton 1,5 miljoonaa.

45 minuuttia vei suurimpia RAY:n avustuksia saaneiden järjestöjen tilinpäätökset analysoitavaksi omalle analyytikolleen. Hänen mukaansa paperia on tolkuton määrä, mutta sen perusteella ei voida sanoa mitään varmaa avustusten käytöstä tai vielä vähemmän toiminnan vaikuttavuudesta.

Vuosikymmeniä avustetut suurjärjestöt ovat kasvattaneet aikojen saatossa huomattavan varallisuuden. Omaisuutta on kertynyt kymmenien miljoonien eurojen arvosta pankkitileille. Varoja on sijoitettu myös osakkeisiin ja kiinteistöihin.

Valtiontalouden tarkastusvirasto antoi viime vuoden lopussa Raha-automaattiyhdistykselle huomautuksen avustettujen yhdistysten valvonnasta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme