Mainos
Mainos

22.3. 45 minuuttia Special: Kysykää lintuinfluenssasta

Miten nopeasti lintuinfluenssa voi levitä Suomessa? Voiko kissa tartuttaa lapsen? Miten ruokahuolto toimii influenssapandemian aikana?

Nettisivullemme tulvineisiin kysymyksiin vastaavat tutkimusprofessori Petri Ruutu Kansanterveyslaitoksesta, professori Liisa Sihvonen Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitoksesta, osastopäällikkö Matti Aho maa- ja metsätalousministeriöstä ja johtaja Lea Lastikka Elintarviketeollisuusliitosta.

Mikä virus, miten se tarttuu?

H5N1-viruksen odotetaan saapuvan Suomeen aivan lähiviikkojen aikana säiden lämmetessä ja muuttolintujen saapuessa. Asiantuntijat korostavat, että kyseessä on lintujen eläintauti, joka tarttuu ihmisiin huonosti. Paljon helpommin linnuista voi saada salmonella- tai kampylobakteeritartunnan.

Lintuja voi edelleen ruokkia pihapiirissä, eikä linnunulosteen takia tarvitse joutua paniikkiin. Lintuinfluenssavirus selviytyy ulosteessa varsin huonosti.

Käsien pesulla on hyvin tärkeä merkitys, kuten monen muunkin taudin ehkäisyssä.

Mitä uskaltaa syödä?

Jos luonnosta löydetään lintuinfluenssavirukseen kuollut lintu, se rajoittaa metsästystä kymmenen kilometrin säteellä löytöpaikasta.

Asiantuntijat korostavat, että varsinkin kotimaista siipikarjan lihaa voi huoletta syödä, samoin kananmunia. He pitävät varotoimia hyvinä ja lintuinfluenssan tarttumista siipikarjaan epätodennäköisenä. Jos niin kuitenkin kävisi, varotoimet estävät sairaiden lintujen pääsyn ruokapöytään.

Maihin, joissa lintuinfluenssaa on esiintynyt, voi huoletta matkustaa, kunhan muistaa hyvän käsihygienian ja pysyttelee etäällä linnuista.

Entä jos pandemia syntyy?

Viime vuosisadalla maailmassa on ollut kolme pandemiaa: espanjantauti vuonna 1918, aasialainen vuonna 1957 ja hongkongilainen vuonna 1968.

Lintuinfluenssa on eläintauti. H5N1, niinkuin mikä tahansa virus, saattaa kuitenkin muuntua ihmisestä ihmiseen tarttuvaksi.

Tehoaako Tamiflu-lääke, jota valtiot ovat ostaneet miljoonien dollarien arvosta? Miten yksityinen ihminen tai perhe voi varautua pandemiaan? Ehditäänkö kehittää rokote, ennen kuin pandemia riistäytyy käsistä?

Lähetyksen aikana saimme kysymyksiä parhaimmillan kerran sekunnissa. Vastauksia niihin on luettavissa nettisivujemme Tietoa lintuinfluenssasta -osiosta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme